1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Potilas- ja vammaisjärjestöt

Pieni ele äänestyspaikalla tekee hyvää terveydelle ja järjestöille

Vaalikeräyksessä on mukana 17 vammais- ja terveysjärjestöä, mutta Syöpäjärjestöt puuttuu joukosta.

Potilas- ja vammaisjärjestöt
Pieni ele -kampanjan Elmeri-hahmo
Pieni ele -vaalikeräyksen tunnus on Elmeri. Äänestyspaikoilla järjestettävä vaalikeräys sai alkunsa jo ennen Suomen itsenäistymistä. Vuonna 1907 kerättiin rahaa tuberkuloosin vastustamiseen, ja nykyisin keräyksessä on yhdessä mukana 17 kotimaista vammais- ja terveysjärjestöä.Pieni ele

Kaikki alkoi tuberkuloosista jo ennen Suomen itsenäistymistä. Ensimmäisten eduskuntavaalien yhteydessä 1907 järjestetty vaalikeräys tuotti 30 000 markkaa katalan ja aikanaan hyvin yleisen taudin vastustamiseen.

Samasta vaalikeräyksestä on kyse edelleen, vaikka se tunnetaankin nykyään nimellä Pieni ele.

Eurovaaleissa tuotto on ollut parhaimmillaan miljoonan luokkaa, kun taas presidentinvaaleissa on kahdella kierroksella päästy jopa 2,6 miljoonaan. Kuntavaaleissa kertyi viime kerralla lähes 1,29 miljoonaa.

Lipasvahti ei kerjää, ei vaadi eikä häiritse

Pieni ele -kerääjä on lippaan luona vaalihuoneiston lähellä. Lipasvahti ei kerjää eikä helisyttele, vaan pitää lahjasta huolta ja sanoo kauniisti kiitos jokaisesta annetusta lantista.

Vahdit ovat vapaaehtoisia, ja heitä on näissä kunnallisvaaleissa yli 10 000. He ovat lähinnä Pienessä eleessä mukana olevien liittojen paikallisjäseniä ja aktiiveja.

Valtakunnallisesti mukana ovat Allergia- ja Astmaliitto, Epilepsialiitto, Förbundet De Utvecklingsstördas Väl, Hengitysliitto, Invalidiliitto, Kehitysvammaisten Tukiliitto ja Kehitysvammaliitto, Kuuloliitto ja Kuurojen Liitto, Mielenterveyden keskusliitto, Munuais- ja maksaliitto, Neuroliitto, Näkövammaisten liitto sekä Psoriasis-, Diabetes-, Reuma- ja Sydänliitot.

Syöpäjärjestöt puuttuu kerääjien joukosta

Syöpäjärjestöjen tiedotuksen mukaan järjestö ei ole mukana, koska "vapaaehtoisten määrä on rajallinen". Palkattomien aktiivien aika ja työpanos kuluu lähinnä oman Roosa nauha -keräyksen sekä monipuolisen vertaistuen pyörittämiseen. Yhteiseen vaalikeräykseen liittyminen on silti mahdollista joskus myöhemmin.

Näissä vaaleissa kerääjien joukosta jäi pois myös Sotainvalidien veljesliitto.

– Veljesliitto jättäytyi pois, koska sen jäsenkunta vanhenee, väsyy ja vähenee koko ajan, sanoo Pieni ele -keräyksen projektipäällikkö Elina Ranta.

Mielenterveys on nykyisin samanlainen iso asia kuin tuberkuloosi oli alussa.

Elina Ranta

– Toisaalta Mielenterveyden keskusliitto on mukana vasta kolmannen kerran. Sitä kansalaiset kovasti kaipasivat, sillä mielenterveys on nykyisin samanlainen iso asia kuin tuberkuloosi oli alkuvuosina.

Pieni ele periytyy polvelta seuraavalle

Tapa tipauttaa lahja vammais- ja terveysjärjestöille kulkee perheessä tai jopa suvussa.

– Isä ja äiti antavat usein lapselle rahan lippaaseen vietäväksi. Kun lapset tulevat äänestysikään, he jatkavat perinnettä. Se on jatkunut ja jatkuu yhä sukupolvelta toiselle, sanoo Elina Ranta.

Puolet tuotosta käytetään oman paikkakunnan yhdistysten hyväksi

Puolet kunkin paikkakunnan tuotosta käytetään paikallisten yhdistysten hyväksi.

Esimerkiksi Tampereella lippaaseen tipautetusta kahden euron kolikosta euro jää tänne. Siitä eurosta muun muassa Pirkanmaan Allergia- ja astmayhdistys saa osansa sen mukaan, paljonko teki töitä keräyksen puolesta. Vaikka vahdit ovat vapaaehtoisia, rahojen tilitys on toimihenkilöiden vastuulla.

Toinen puoli tuotosta käytetään valtakunnallisesti vammaisten ja pitkäaikaissairaiden hyväksi. Pieni ele -keräys karttuu nykyään myös puhelimitse, verkossa ja pankkiautomaatilla.

Lue seuraavaksi