1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yritysten kansainvälistymistuki

Tekes ja Finpro unhoittuvat historiaan – vientikoneeksi kaiken kokoava Business Finland

Ministerit Mika Lintilä ja Kai Mykkänen esittelivät tiistaina täysremontin suomalaiseen vientiin ja investointeihin sekä matkailun edistämiseen.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.). Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Valtion innovaatiorahoittaja Tekes ja kansainvälistymispalveluihin erikoistunut Finpro yhdistyvät. Uusi isompi organisaatio on ainakin toistaiseksi nimeltään Business Finland.

Sillä haetaan synergiaetuja, ei säästöjä, vakuutetaan työ- ja elinkeinoministeriöstä.

– Yhtenäinen palvelupolku jatkuu tuotteiden, palveluiden ja liiketoimintamallien kehityksestä aina innovaation markkinoille viemiseen asti eikä ketju katkea missään vaiheessa, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Tämä tarkoittaa myös Tekesin ja Finpron päällekkäisten tehtävien purkamista.

– Tässä ei haeta säästöä. Ennemminkin kootaan nyt olemassa olevat resurssit, osaajat sekä rahoitus – jota on liki 600 miljoonaa, tiivistää alivaltiosihteeri Petri Peltonen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Muun muassa Suomen Yrittäjät kommentoi tiistaina tuotreeltaan yhdistämisaikeita tiedotteella. Yrittäjät moittivat aiottua hallintomallia hankalaksi ja pelkäävät lisähämminkiä lähivuosille.

Suurlähettiläät yrittäjien haltiakummeiksi

Mika Lintilä esitteli innovaatiorahoituksen ja viennin edistämisen täysremontin tiistaina yhdessä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok.) kanssa. Uuteen organisaatioon siirtyy kuutisensataa asiantuntijaa. Nykyinen Tekes on 380 työntekijän henkilöstöllään Finprota kookkaampi.

Yksi konkreettisista muutoksista on "käsien vapauttamista kentälle" – eli ulkomaille. Siksi ulkoministeriön vastuu kasvaa suomalaisfirmojen kansainvälistymisessä. Lähetystöjen päälliköt kuten suurlähettiläät ottavat vahvemman roolin eräänlaisina vientimarkkinoinnin maajohtajina omassa työskentelymaassaan.

Työ- ja elinkeinoministeriö käynnistää välittömästi valmistelut uuden toimijan luomiseksi. Asiasta linjattiin maanantaina hallituksen strategiaistunnossa.

Suomen hallitus hakee yhdistämishankkeessa mallia Virosta, Norjasta ja Islannista. Näissä lähinaapureissa on jo koottu yhteen Finpron ja Tekesin kaltaisia toimijoita.

Tekes on Suomessa merkittävä pk-yritysten rahoittaja. Hallitus on rajusti leikannut sille kohdistettuja määrärahoja viime vuosina.

Finprosta puolestaan suurelle yleisölle tuttu yksikkö on matkailunedistämispalvelu Visit Finland, mutta vientiyrityksille keskeinen osa Finprota on Export Finland.

Jatkossa ulkomaan-markkinoille hamuava yritys ei siis ottaisi hattua kouraan ensin Tekesin luukulla ja sitten Finpron luona. Uusi Business Finland palvelisis yrittäjää aina tuotekehityksestä markkinoille rajan yli.