Lapin jokia käydään läpi jääsahalla – tuloksena jopa 80 kilometriä railoa

Jäiden sahaamisella pyritään ehkäisemään jääpatojen syntymistä. Alueella liikkujia varoitetaan avatuista railoista ja jään päälle tulevasta vedestä.

Jään sahaus
jäänsahauskone Simojoella
Riikka Rautiainen / Yle

Kevät on edennyt siihen pisteeseen, että Lapissa aloitetaan jäänsahaukset. Lapin ELY-keskus arvioi alustavasti, että jokijäiden sahaukset kestävät noin kolme viikkoa, jonka aikana sahauksissa syntyy 18 cm leveää railoa yhteensä noin 60-80 kilometriä.

Alueella liikkujia varoitetaan avatuista railoista ja jään päälle tulevasta vedestä.

Sahauksilla pyritään ehkäisemään jääpatojen syntyminen kriittisimmille jokiosuuksille. Jääsaha painaa noin kymmenen tonnia ja tarvitsee toimiakseen alleen puolen metrin teräsjään. Jään päällä oleva lumi, sohjo ja vesi voivat vaikeuttaa sahaustyötä. Jäänsahauskoneen etenemisnopeus on tuhat metriä tunnissa ja sahausta tehdään kaksivuorotyönä.

Simojoen sahaus alkaa ensi viikolla

Ensimmäiset sahaukset tehdään ensi maanantaina Simojoella, Asemakylällä siltojen välisellä jokiosuudella sekä Nikkilänsuvannon alueella. Lapin ELY-keskus arvioi, että suunnitelluilla Simojoen sahauskohteilla jäänpaksuus vaihtelee 50–75 cm välillä.

Jäänsahaus kestää arviolta kaksi vuorokautta Simojoella, josta jääsaha siirtyy Tornionjoella. Siellä sahauksia on suunniteltu tehtäväksi Hellälässä, Tornion kaupungin kohdalla sekä Vojakkalassa. Jään paksuudet suunnitelluilla Tornionjoen sahausalueilla vaihtelevat 50–70 cm välillä.

Tänä talvena sahauksia ei tehdä Ounaisjoen yläosalla, Kemijoella ja Ivalojoella, heikkojen jääolosuhteiden takia. Ounaisjoen alaosan jäänsahaustarve tarkastetaan viikolla 15.

Tulvista ennustetaan keskimääräisiä

Vielä ei voida ennustaa kevään tulvan suuruutta luotettavasti. Lapin ELY-keskuksen mukaan lumen vesiarvot ovat ajankohdalle tavanomaisella tasolla tai hieman sitä suuremmat.

Erityisesti Kittilän yläpuolella ja Ivalojoen sekä Tornionjoen latva-alueilla on runsaasti lunta. Sulamisajan sääolosuhteet ja loppukevään sekä sulamisajankohdan sateiden suuruudet vaikuttavat merkittävästi tulvan suuruuteen. Tämän hetkisten ennusteiden mukaan tulvista tulee suuruudeltaan keskimääräiset.

Voimakas lumen sulaminen Lapin alueella alkaa yleensä huhtikuun loppupuolella ja ensimmäiset tulvatilanteet ajoittuvat usein Vapun tienoille Simojoen vesistössä. Lapin ELY-keskuksessa seurataan aktiivisesti tulvatilanteen kehittymistä.