Ilmaiset punkkirokotukset alkavat Simossa – piikitettävänä käydään neuvolassa

Alkuvaiheessa on neljä yleistä rokotepäivää, mutta tarpeen vaatiessa niitä järjestetään lisää. Rokotettavien määrästä ei ole tietoa, koska osa kuntalaisista on ottanut aikaisemmin maksullisen rokotteen.

Puutiaisaivokuumerokote
Punkkirokotusta jonotetaan Simossa.
Punkkirokotusta jonotettiin keskiviikkona Simossa.Kyösti Vaara / Yle

Simossa katseet ovat tulevassa kesässä, vaikka Simojoki on tukevasti jäässä ja lunta on kinoksiksi asti. Keskiviikko on nimittäin ensimmäinen päivä, jolloin simolaisilla on mahdollisuus saada ilmainen punkkirokote tulevaa kesää varten.

– Meillekin tulee olemaan yllätys, mikä on asiakkaiden määrä. Iso osa simolaisista on ottanut perusrokotesarjan jo aikaisemmin, uskoo terveydenhoitaja Riitta-Liisa Posti.

Simolaisten rokottaminen hoidetaan neuvolassa, jossa kuntalaisia ja mökkiläisiä on varauduttu vastaanottamaan tässä vaiheessa neljänä eri päivänä.

– Rokotuspäiviä voidaan ottaa lisää tarpeen mukaan, mutta ei ennen pääsiäistä, sanoo Posti.

Simolaiset rokotetaan puutiaisaivokuumetta vastaan osana kansallista rokoteohjelmaa, joten näin ollen rokotetta ei tarvitse enää ostaa itse. Ilmainen palvelu kattaa koko perusrokotesarjan eli kolme ensimmäistä rokotetta.

Meri-Lapissa monet päätyivät takavuosina ostamaan rokotteen Ruotsin puolelta Haaparannalta, mutta sittemmin hintaero on tasaantunut.

Punkkitarkastus kannattaa yhä tehdä

Nyt annettava rokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta, mutta ei muilta punkkien levittämiltä tartunnoilta kuten borrelioosilta. Käytännössä tämä tarkoittaa siitä, että luonnossa liikkujien kannattaa yhä suojautua vaatteilla ja tarkastaa iho punkkien varalta.

Tästä keväästä alkaen ilmaiseen punkkirokotukseen ovat oikeutettuja ihmiset, jotka asuvat vakituisesti Simossa ja Paraisilla tai mökkeilevät näissä kunnissa kesäisin vähintään neljä viikkoa.

Aikaisemmin ilmaiseksi on rokotettu vain Ahvenanmaalla vakituisesti asuvat henkilöt. Yksityiskohtaiset tiedot Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen käyttämässä rokotteesta löytyvät täältä. (siirryt toiseen palveluun)