Asiantuntijaprofessori: Tuulivoimalla käsillä kriittiset hetket – tuulivoimayhtiöiden kiinnostus Suomeen voi notkahtaa

Tuulivoimaa on tuettu Suomessa sadoilla miljoonilla euroilla, ja summa vain kasvaa tulevina vuosina. Uusien myllyjen rakentaminen saattaa kuitenkin tyrehtyä 2020-luvulla.

tuulienergia
Tuulimyllyjä havainnekuvassa Merijärven Ristivuorella
Tuulimyllyjen päälle on kasautumassa pilviä, kun syöttötariffista luovutaan.Puhuri Oy

Toisaalla räjähtävät lepakot, ja toisaalla uusiutuva vihreä energia.

Tuulivoima jakaa mielipiteitä ja ihmisiä. Keskustelua riittää varmasti jatkossakin, kun mietitään tuulivoiman tulevaisuutta Suomessa.

Hyvin rullaavia rattaita ei kannata öljytä liikaa.

Peter Lund

Tuulivoiman ja uusiutuvan energian tukiin suunnitellaan rajuja muutoksia. Tuulisähköltä on poistumassa viime vuosina korkeaksi osoittautunut takuuhinta. Muutoksen on arveltu heikentävän tuulivoimayhtiöiden kiinnostusta rakentaa Suomeen.

– Hyvä kehitys voi katketa. Nyt eletään kriittistä aikaa mihin suuntaan tuulivoima Suomessa lähtee, pohtii Aalto-yliopiston uusiutuvan energian asiantuntija professori Peter Lund.

– Tällä on iso merkitys, mutta tuulivoima tulee jatkossakin olemaan varteenotettava vaihtoehto, kun uusiutuvan energian kohteita rakennetaan, arvioi tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen.

Takuuhinta turvaa tulot tuulivoimalle pitkään

Sähkön markkinahinta on ollut viime vuosina runsaassa 30 eurossa megawattitunnilta. Tuulivoimalle takuuhinta on kuitenkin 83,5 €/MWh.

Tuulivoima on ajautumassa sivuraiteelle Suomessa.

Peter Lund

Hintojen välinen erotus paikataan niin sanotulla syöttötariffilla, eli tuulivoimayhtiöt voivat saada enimmillään 53,50 euron hintatuen valtiolta. Käytännössä maksajia ovat kuluttajat, jotka maksavat tuen omissa sähkölaskuissaan.

Viime vuonna uusiutuvan energian syöttötariffeja maksettiin kaikkiaan yli 170 miljoonaa euroa, josta 136 miljoonaa meni tuulivoimalle. Loput miljoonat suunnattiin puu- ja bioenergialle. Käytännössä yli 2/3 uusiutuvan energian tuesta maksetaan tuulivoimalle.

Tuulivoiman kannattaja professori Peter Lund myöntää, että tukitasoja on kohtuullistettava.

– Tuulivoimaa tuetaan avokätisesti. Siinä näkyy tiettyä ylisubventiokin eli hyvin rullaavia rattaita ei kannata liikaakaan öljytä, Lund naurahtaa.

Tuulivoimala.
Suomen sähköstä tuotetaan tällä hetkellä tuulivoimalla noin 4 prosenttia, mutta myllyjen päälle on kasautumassa pilviä, arvioi Aalto yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund.Petri Lassheikki / Yle

Toisaalta Lund muistuttaa, että tuulivoiman tuet ovat ehkä nousseet liikaakin esille, sillä esimerkiksi teollisuudelle maksetaan energiatukea pari miljardia euroa vuosittain.

Noin viideosa tuesta menee ulkomaille

Tulevina vuosina tuulelle, biokaasulle ja puulle maksettavan syöttötariffin, eli tuotantotuen arvioidaan nousevan vuosittain lähelle 300 miljoonaa euroa, jos sähkön markkinahinta pysyy runsaassa 30 eurossa.

Rakentamiseen tulee varmasti pieni notkahdus.

Anni Mikkonen

Tuesta noin 200 miljoonaa menee tuulivoimayhtiöille, joista 30 prosenttia on ulkomaisessa omistuksessa. Käytännössä seuraavan 7 - 9 vuoden aikana tuulivoimatukea maksetaan ulkomaille noin 60 milljoonaa euroa vuosittain, eli arviolta puoli miljardia euroa.

Tuottoisa syöttötariffi on houkutellut kansainvälisiä yhtiöitä Suomeen, mutta muitakin etuja täältä löytyy, kertoo tuulivoimayhdistyksen Anni Mikkonen.

– Suomi on mielenkiintoinen markkina-alue tuuliolosuhteiden ja poliittisen vakauden ansiosta.

Takuuhintaa maksetaan tietylle määrälle tuulivoimaa 12 vuoden ajan vuoteen 2030 saakka. Käytännössä tuo 2 500 megavolttiampeerin tehokiintiö on jo täyttynyt, eli tänä ja ensi vuonna rakennettavat myllyt pääsevät vielä tuen piiriin, mutta mitä tapahtuu sen jälkeen?

Tuulivoimarakentaminen uhkaa tyrehtyä

Suomen sähköstä tuotetaan tällä hetkellä tuulivoimalla noin 4 prosenttia, mutta myllyjen päälle on kasautumassa pilviä, arvioi Aalto yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund.

– Tuulivoima on ajautumassa sivuraiteelle Suomen energiapolitiikassa. Tässä on kyse laajemmastakin linjauksesta, jossa keskiössä ovat ydinvoima ja bioenergia.

Tuulivoima on jatkossakin varteenotettava vaihtoehto.

Anni Mikkonen

Lisäksi tuottoisa tariffi-järjestelmä ajetaan alas, eikä uudesta mallista vielä ole tietoa ja kuinka tuulivoimaa siinä kohdellaan.

Asiantuntijaryhmä selvittää tuulivoiman terveysvaikutuksia, ja ennen kuin työ on valmistunut uusia tuulivoiman tukimalleja ei valmistella.

– Rakentamiseen tulee varmasti pieni notkahdus, kun nykyisen tukimallin myllyt on saatu valmiiksi ja ennen kuin mahdollinen energiahankkeiden kilpailutusmalli alkaa, arvioi tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen.

Pahin uhkakuva on, että tukikermat on nyt kuorittu päältä eikä uutta enää rakenneta. Jos näin käy, niin tariffimyllyt jauhavat sähköä korkean tuotantotuen turvin ainakin vuoteen 2030 saakka.