Leikkaukset siirtyvät Kouvolasta Kotkaan jo tänä vuonna: "Siinä on iso suunnittelu- ja toteuttamisurakka"

Kesäajasta on jo sovittu niin, ettei Pohjois-Kymen sairaalassa tehdä päivystysleikkauksia viikonloppuisin kesäaikana.

Kouvola
operating theatre.
Yle

Sairaanhoitopiiri Carea ja Kouvolan kaupunki käynnistävät neuvottelut leikkaustoiminnan siirtämisestä Pohjois-Kymen sairaalasta Kymenlaakson keskussairaalaan.

Kouvolan kaupunginhallitus päätti maanantaina, että Kouvolaan ei perusteta sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisyritystä. Palvelut turvataan jatkossakin julkisilla palveluilla. Neuvotteluja yhteisyrityksestä ehdittiin käydä kolmen yksityisen terveysjätin kanssa.

– Olemme odottaneet Kouvolan ratkaisua yhteisyrityksestä. Nyt lähdemme yhdessä ihan oikeasti miettimään, miten toimintojen siirtäminen toteutetaan, sanoo Carean johtajaylilääkäri Ari Ronkainen.

Ronkaisen mukaan rattaat laitetaan pyörimään vielä tällä viikolla, ja suunnitelmat on saatava tehtyä ennen kesää.

Kuntayhtymä Carean hallitus hyväksyi tammikuun lopussa sosiaali- ja terveyspalvelujen työnjaon Pohjois-Kymen sairaalan ja Kymenlaakson keskussairalaan välillä.

Nyt lähdemme yhdessä ihan oikeasti miettimään, miten toimintojen siirtäminen toteutetaan.

Ari Ronkainen

Sen mukaan keskussairaalassa Kotkassa toimii jatkossa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon ympärivuorokautinen yhteispäivystystys. Myös leikkaustoimintaa ja osastohoitoa vaativat toimenpiteet toteutetaan keskussairaalassa.

Sen sijaan Kouvolassa tarjotaan jatkossa perusterveydenhuollon palveluita ja erikoissairaanhoidon polikliinisiä palveluja. Lisäksi Kouvola on saanut ministeriöltä poikkeusluvan akuuttilääketieteen ja ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystyksen järjestämiseen.

Poksissa ei leikkauksia kesäviikonloppuina

Pohjois-Kymen sairaalan kaikki leikkaustoiminta loppuu ensi vuonna. Toiminnot on siirrettävä Kymenlaakson keskussairaalaan vielä tämän vuoden aikana.

Ronkainen arvelee, että leikkaustoiminta siirretään Kouvolasta Kotkaan asteittain syksyn aikana. Kertaheitolla ja hirvittävän nopeasti muutosta ei voi tehdä, vaan se vaatii aikaa.

– Siinä on iso suunnittelu- ja toteuttamisurakka. On hyvä, että lähdemme tekemään hommaa yhdessä, etelä ja pohjoinen. Mitään aikatauluja ei vielä ole sovittu, Ronkainen korostaa.

Kesäajasta sen sijaan on jo sovittu. Pohjois-Kymen sairaalassa ei tehdä päivystysleikkauksia viikonloppuisin kesäaikana.

Henkilökunnan tarvetta selvitetään

Uutta henkilökuntaa keskussairaalaan ei ole vielä merkittävissä määrin lisätty. Ronkaisen mukaan on tarkastateltava kokonaisuutta. Tarkoituksenmukaista olisipitää lestissä nykyiset työntekijät myös Pohjois-Kymenlaaksosta.

– On varmaan fiksumpi katsoa Kouvolan kanssa, minkä verran sieltä on vapautumassa henkilökuntaa, neuvotella yhdessä ja katsoa pystymmekö sopimaan esimerkiksi siirroista.

Marraskuussa Careassa valmistauduttiin palkkaamaan reilut 30 uutta hoitotyöntekijää keskussairaalaan pelkästään päivystyskirurgian takia. Ronkainen arvioi tuolloin, että henkilökuntaa tarvitaan lisää ainakin ensihoitoon, päivystykseen, leikkaustoimintaan sekä vuodeosastolle.