Ninnu Karttunen kavereineen tenttaa vaaliehdokkaita kulttuuriresursseista – omassa olohuoneessaan

Olohuonetentissään teatteri-ilmaisun ohjaaja Ninnu Karttunen kysyy, voisiko Joensuun kaupunki työllistää nykyistä paremmin taiteilijoita.

poliittinen osallistuminen
Ninnu Karttunen
Puolueiden ja ehdokkaiden vaalimateriaaleissa riittää tutkittavaa.Janne Ahjopalo / Yle

Vanhan rivitaloasunnon puulattia on täynnä puolueiden ja ehdokkaiden kuntavaaliesitteitä. Joensuulainen Ninnu Karttunen, 31, valmistautuu olohuonetenttiin (siirryt toiseen palveluun), jotka ovat yleistyneet yksityiskodeissa hiljalleen.

Mukaan on kutsuttu kaveripiiriä ja naapureita sosiaalisen median kautta. Ehdokkaita on tulossa olkkariin liki kymmenen.

– Kahvia, teetä ja keksejä tarjoilen. Nyyttärimeininkikin käy, jos ihmisillä on tuomisia, naurahtaa Karttunen.

Ninnu Karttunen ei järjestä yleistenttiä, vaan on rajannut aihepiirin taiteeseen ja kulttuuriin. Valinta on luonteva, koska Karttunen on freelancerina työskentelevä teatteri-ilmaisun ohjaaja, joka opiskelee kirjallisuutta. Myös hänen miehensä on teatteri-ilmaisun ammattilainen.

– Olohuonetentin kautta ehkä pääsen näin paluumuuttajana heti ineen vanhaan kotikaupunkiini.

Kotioloissa kahvikupposen äärellä on inhimillisempää.

Ninnu Karttunen

Taiteilija on asunut yhteensä kymmenisen vuotta Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kajaanissa.

– Minua kiinnostaa, voisiko Joensuun kaupunki tarjota työtä taiteilijoille nykyistä enemmän. Esimerkiksi taide- ja sosiaalisektoria voitaisiin yhdistää kunnalliseksi palveluksi. Nyt toimitaan useimmiten vain hanketasolla lyhytjänteisesti, valittelee Karttunen.

Ninnu Karttunen
Karttunen ohjaa teatteriryhmiä Rääkkylässä ja Kontiolahdella. Kainuussa hän on ohjaajana ja näyttelijänä vaaleihin liittyvässä teatteriesityksessä.Janne Ahjopalo / Yle

Televisiotenteissä huutaminen tympäisee

Vaaliehdokkaat saavat siis varautua tiukkaan kysymyspatteriin taideresursseista. Ninnu Karttunen toivoo, että olohuonetentti vähentäisi nykyajalle tyypillistä poteroista huutelua.

– Netissä ihminen on kasvottomampi ja aito kohtaaminen puuttuu. Kotioloissa kahvikupposen äärellä on inhimillisempää. Television vaalipaneeleissakin vain huudetaan toisten päälle eikä toista kuunnella.

Teatteri-ilmaisun ohjaajalla on pyyntö olohuonetenttiin osallistuville kuntavaaliehdokkaille. Toiveena, on ettei valituksi tullut paikallispoliitikko sulkisi oveaan seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

– Kun tulet kadulla vastaan, pyydän, että sinua voi tarttua hihasta ja voimme puhua, minkälaisia asioita konkreettisesti ajat. Ainahan olisi mahdollista järjestää vaikka välikatsaus poliittiseen työskentelyysi olohuoneessani, vinkkaa Ninnu Karttunen.

Ninnu Karttunen
Janne Ahjopalo / Yle