Kohun nostattanut Suomen Forbes tuli viimein lehtihyllyyn

Ensimmäinen Suomen Forbes julkaistiin tiistaina. Koko toimitus irtisanoutui tammikuussa, kun ei halunnut toteuttaa Forbesin linjaa: journalismin näköisiä mainoksia.

talouslehdet
Suomen ensimmäinen Forbes -lehti.
Kalevi Rytkölä / Yle

Suomenkielinen talouslehti Forbes on tiistaina nähnyt päivänvalon. Lehti on päätynyt kioskien hyllyihin vuosia aiottua myöhemmin – ääneen lausuttuja myöhästymisen syitä ovat olleet ainakin Venäjän kriisi, suomalainen talouslama ja viimeisimpänä koko toimituksen joukkopako.

Tunnettu ja perinteikäs, amerikkalaislähtöinen Forbes ilmestyy jo lähes 40 paikallispainoksena eri kielillä.

Tammikuussa Forbes Suomen kolmehenkinen toimitus ilmoitti eroavansa, koska sille oli suunniteltu tehtäviä, jotka sotivat suomalaisia journalismin eettisiä käytäntöjä vastaan. Käytännössä kyse on etenkin aikakauslehdissä yleistyneestä mainostyypistä, joka ulkoasultaan näyttää lehtiartikkelilta. Puhutaan sisältömarkkinoinnista. Forbes kirjoituttaa mainosjutut alihankintana.

– Kohu nousi osittain siitä, että pyydettiin toimittajia osallistumaan sillä puolella. He päättivät, että tämä ei sovi heille, taustoittaa kaupallinen johtaja Fredrik Nars.

– Nyt olemme olleet yhteydessä Julkisen Sanan Neuvostoon ja käyneet hyviä keskusteluja heidän kanssaan. Seuraamme ohjeita, miten tätä sisältöä tuodaan esiin.

Valtaosa tuoreen esikoisnumeron sivuista kertoo ulkomaisista sisarlehdistä suomeksi käännettyjä bisnestarinoita.

Tyypillisesti talouslehtiä ei myydä juuri ollenkaan tai hyvin vähän lehtipisteissä.

Fredrik Nars

Myös JSN:n hyväksymät "kaupalliseksi yhteistyöksi" merkityt mainosjutut toistuvat pitkin lehteä. Esimerkiksi kolumnipaikoilla kirjoittavat yritysjohtajat Digiasta ja Affectosta tällaisessa kaupallisessa yhteistyössä. Forbes pyrkii tekemään puolet tuloksestaan ilmoitusmyynnillä, puolet lehtimyynnillä.

– Tyypillisesti talouslehtiä ei myydä juuri ollenkaan tai hyvin vähän lehtipisteissä. Me haemme laajaa jakelua irtonumeromyynnin osalta, Nars avaa.

Suomesta Forbes kirjoittaa muun muassa finanssiteknologian parhaista yrityksistä sekä Niemistön pariskunnan taidesijoituksista. Kansikuvaperheenä ovat menestyksekkään hammashoitolaiteyhtiö Planmecan Kyöstilät.

Suomessa lehteä julkaisee lisenssikumppani SK Media, joka omistaa toistakymmentä lehteä Baltiassa, Ukrainassa ja Venäjällä. Kumppani tekee muun muassa Latvian Forbesia.

Aikakauslehtien Liiton mukaan viimeisin talouslehden lanseeraus Suomessa on ollut vuonna 2010. Tuolloin Talouselämä sai lifestyle-henkisen sisarlehden Platinumin, joka lopetettiin 2014.

Muokattu 30.3.: Tarkennettu, että kaupallisessa yhteistyössä tehty sisältömarkkinointi on Julkisen Sanan Neuvoston ohjeiden mukaista.