Amnesty: Yhdysvaltain johtama liittouma ei ota riittävästi huomioon Mosulin siviilejä

Liittouman joukkojen pitäisi tietää, että niiden iskuissa kuolee paljon siviilejä, Amnesty sanoo.

Irak
Pelastustyöntekijät raivasivat Irakin joukkojen ja äärijärjestö Isisin taistelujen jättämiä raunioita uhrien löytämiseksi läntisessä Mosulissa
Pelastustyöntekijät raivasivat Irakin joukkojen ja äärijärjestö Isisin taistelujen jättämiä raunioita uhrien löytämiseksi läntisessä Mosulissa 22. maaliskuuta. Omar Alhayali / EPA

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo, että Yhdysvaltain johtaman liittouman joukot eivät kiinnitä riittävästi huomiota siviilien asemaan Mosulin kaupungissa.

Irakin armeija yrittää parhaillaan vallata Mosulin länsiosaa terroristijärjestö Isisiltä liittouman ilmaiskujen tukemana. Tuhannet siviilit pakenevat taisteluita, mutta YK on arvioinut, että vanhan kaupungin kapeiden kujien taloissa on loukussa jopa puoli miljoonaa ihmistä.

Amnestyn mukaan taistelujen siviiliuhrien suuri määrä viittaa siihen, etteivät liittouman joukot noudata tarpeellisia varotoimenpiteitä.

– Irakin viranomaiset ovat toistuvasti neuvoneet siviilejä jäämään kotiinsa pakenemisen sijaan. Liittouman joukkojen pitäisi siis tietää, että niiden iskuissa kuolee runsaasti siviilejä, Amnestyn tutkija Donatella Rovera sanoo.

Järjestö sanoo, että sen Mosulista keräämät tiedot viittaavat useisiin liittouman ilmaiskuihin, joissa on tuhoutunut kokonaisia taloja ja perheitä niiden sisällä.

Yhdysvallat selvittää väitteitä siviiliuhreista

Maaliskuun puolivälissä Länsi-Mosulissa kuoli kymmeniä tai jopa yli sata ihmistä iskussa, joka silminnäkijöiden mukaan oli Yhdysvaltain johtaman liittouman tekemä.

Yhdysvaltain armeija sanoo selvittävänsä tapahtumia. Yhdysvaltain mukaan alueelle oli tehty ilmaiskuja, mutta on myös mahdollista, että Isis räjäytti rakennuksen voidakseen syyttää liittoumaa ja hidastaa näin sen iskuja.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn raportti mainitsee myös toisen iskun, jossa järjestön mukaan kuoli jopa 150 ihmistä.

YK: Isis ampuu Länsi-Mosulista pakenevia siviilejä

YK:n ihmisoikeuskomissaari puolestaan sanoi tiistaina, että terroristijärjestö Isis ampuu kohti Länsi-Mosulin taisteluja pakenevia siviilejä.

Ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad al-Husseinin mukaan Isisin taistelijat pakottavat siviilejä rakennuksiin ja virittävät niihin räjähteitä. Irakin armeijan ja Yhdysvaltain johtaman liittouman on tehtävä kaikkensa välttääkseen nämä ansat, hän sanoo.

Myös ihmisoikeuskomissaari vaatii Isisiä vastaan taistelevia joukkoja selvittämään tapaukset, joissa siviilejä on kuollut.

Zeid Ra'ad al-Husseinin mukaan Länsi-Mosulissa on kuollut helmikuun puolivälin jälkeen yli 300 siviiliä ja haavoittunut lähes saman verran. Ihmisoikeusjärjestöt ovat aiemmin esittäneet korkeampiakin lukuja.

Lähteet: Reuters, AP