Käytettynä ostetut huonekalut pitäisi puhdistaa aina: "Suhtaudun varauksella tekstiilien puhdistettavuuteen"

Jyväskylän yliopiston poistokalusteiden ja vähän muunkin tavaran poistomyynti keräsi väkeä jonoksi asti – siitä huolimatta, että osa tavarasta on peräisin sisäilmaongelmaisista rakennuksista.

sisäilmaongelmat
Yliopiston kalusteiden poistomyynnin jono.
Jani Ilola / Yle

Henri ja Siiri Perämäki kiertelevät Jyväskylän Kanavuoressa yliopiston poistokalusteita katsellen. Kalusteita on tarjolla pitkälle toista tuhatta.

– Muutimme juuri, ja tulimme katselemaan pöytiä ja hyllyjä autotalliin. Sopivia ei löytynyt, niin ostimme sitten tuolit, sanoo Henri Perämäki.

Ainakin osa poistokalusteista on peräisin tiloista, joissa tiedetään olevan sisäilmaongelmia.

– Kyllä nämä tuolit on tarkoitus ihan kotiin tuoda, sanoo Siiri Perämäki, ja kerää mukaan myös koivuvaneria.

– Eivät nämä homeelle haisseet, ja verhoilun voi aina vaihtaa, jos siltä tuntuu, sanoo Henri Perämäki.

Suhtaudun varauksella tekstiilien puhdistettavuuteen.

Juhani Koponen

Sisäilmaongelmaisista tiloista tulevat kalusteet kannattaakin puhdistaa. Kovapintaisille tavaroille riittää pintapyyhintä, mutta tekstiilit tai toppaukset voi olla paras poistaa ja korvata uusilla.

– Kova pinta ei ime itseensä ilman epäpuhtauksia, mutta pehmeät pinnat ja toppaukset ovat voineet saastua esimerkiksi sisäilman mikrobeista, ja ne pölähtävät irti, kun vaikkapa tuoliin istutaan. Tästä voi syntyä herkistyneelle ihmiselle oireita, toteaa liiketoimintajohtaja Juhani Koponen WSP Finland Oy:stä.

– Suhtaudun varauksella tekstiilien puhdistettavuuteen, hän jatkaa.

Kanavuoressa kauppa kuitenkin käy - eikä aina edes tiedä, mitä tuli ostettua.

– Kyllä tämä joku keitin on, kun on vastukset alla ja kaksi hanaa. En yhtään tiedä, mitä sillä teen, mutta ostin kun oli niin hieno, nauraa romunkerääjäksi esittäytyvä Raine Hämäläinen.

Mysteerikeitin.
Ostajalleenkin tuntemattomaksi jäänyt keitin.Jani Ilola / Yle

Mari Murtoniemi puolestaan haali mukaansa työjakkaroita.

– Ainakin pari päätyy autotalliin prätkänkorjaushommin, ja pari jää varmaan kuistille istuimiksi, hän sanoo.

Myyntikalusteet ovat aikoinaan tulleet Kanavuoren varastolle säilytykseen. Koska kalusteita on tullut myös sisäilmaongelmaisista tiloista, kaikki on hepa-imuroitu ja pyyhitty. Myyntiin ne on imuroitu vielä uudelleen.

WSP Finlandin Koponen suosittelee putsaamaan kalusteet joka tapauksessa.

Kaikki käytettynä ostetut kalusteet kannattaa puhdistaa huolella.

Juhani Koponen

– Kaikki käytettynä ostetut kalusteet kannattaa puhdistaa huolella, ja ennen kuin ne viedään siihen tilaan, johon ne on tarkoitettu. Suosittelen käyttämään puhdistuksiin erikoistunutta yritystä, hän sanoo.

Myyntiin yliopiston kalusteet ovat päätyneet remonttien ja kalusteiden uusimisten yhteydessä.

– Osalle kalusteista ei ole enää käyttöä. Me olemme keränneet tiedemuseon kokoelmiin näytteet, mutta loput menevät loppujen lopuksi myyntiin, sanoo Mirva Tapper Jyväskylän yliopiston tiedemuseosta.

Kaikki ei kuitenkaan myyntiin ole päätynyt, muun muassa Alvar Aallon suunnittelemia huonekaluja on lähtenyt entisöitäväksi Tapperin mukaan "valtavia määriä".