1. yle.fi
  2. Uutiset

Yksityinen galleristi on väistämättä myös makutuomari – "Ristiriitaisimmat teokset eivät aina mahdu näyttelyihin"

Henkisyys, tunteet ja ihmiskohtaamiset ovat aina läsnä, kun ollaan tekemisissä taiteen kanssa. Etenkin yksityisen gallerian pyörittäminen on kuitenkin liiketoimintaa, joka vaatii yritysmaailman lainalaisuuksien tuntemusta.

taidegalleriat
Anna-Maija Kajaste selaa papereitaan galleriassaan Oulun keskustassa
Galleristi-yrittäjä Anna-Maija Kajasteelle kokemus yritysmaailmasta on antanut muun muassa uskallusta uudistua ja tehdä rohkeita päätöksiä.

Galleristi ja yrittäjä Anna-Maija Kajasteen ensimmäinen taidegalleria Oulussa Kajaaninkadulla on täyttänyt juuri viisi vuotta. Toinen Galleria Kajaste yrittäjällä on ollut Helsingissä Bulevardilla nyt kolme vuotta.

Anna-Maija Kajasteen kolmas Galleria Kajaste on avautunut juuri Ouluun Uudelle kadulle. Yritysjohdon konsulttina ja liiketoiminnan sekä johtamisen kouluttajanakin toimivan Kajasteen galleriat ovat syntyneet intohimosta taiteeseen.

– Siihen liittyy intohimoa, jotain sellaista henkistä juttua, jota ei pysty euroina laskemaan. Rakkaus taiteeseen, se ihana kohtaaminen ihmisten kanssa, taiteilijoiden tai asiakkaiden kassa, se on tosi arvokasta ja se on tosi palkitsevaa.

Muutakin kuin taidekauppa

Kajaste korostaa, että hänen jokainen taidegalleriansa on muutakin kuin taidekauppa tai hieno tila. Galleria tarjoaa aina muun muassa vuorovaikutusta taideteosten ja ammattitaitoisen henkilökunnan kanssa.

Kajasteen gallerioihin tulee runsaasti näyttelyhakemuksia. Kajaste korostaa, että ilman tukia toimiva yksityinen galleria joutuu yrityksenä miettimään kustannusrakenteen erityisen tarkasti.

Se on vaan realiteetti, että jotkut näyttelyt myy enemmän kuin toiset.

Anna-Maija Kajaste

– Voin sanoa, että minun etuna on kokemus yritysmaailmasta ja uskallus tehdä asioita. Koko ajan pitää miettiä uudistumista ja se ajatushan pitäisi olla kaikilla yrityksillä.

Kajaste iloitsee myös siitä, että hän voi tarjota työtä yrityksiensä kautta.

Gallerioille on tilaa

Anna-Maija Kajaste galleriassaan Oulun keskustassa
Yle

Anna-Maija Kajasteen mielestä Ouluun mahtuu vielä monta galleriaa, koska galleriat palvelevat toisiaan. Kajaste on kuitenkin tyytyväinen nykyiseen galleriakenttään Oulussa.

Hänen mielestään tarvitaan niin yksityisiä kuin julkisiakin gallerioita. Kajaste korostaa, että kaupungin galleriat eivät kilpaile, vaan ne tarjoavat laajasti mahdollisuuksia kokea vuorovaikutusta kuvataiteen kanssa. Hän kuitenkin toivoo, että taiteilijat voisivat valita vapaammin paikan, missä pitävät näyttelynsä.

– Se on vaan realiteetti, että jotkut näyttelyt myy enemmän kuin toiset. Siksi ajattelen, että meidän pitäisi oikeasti tukea enemmän yksittäisiä taiteilijoita, sen sijaan, että me tuetaan julkisella rahalla kuntina tai kaupunkeina seiniä.

Julkisin varoin toimivat galleriat voivat ottaa enemmän kantaa

Anna-Maija Kajasteen mielestä taiteen täytyy voida puhutella ihmisiä kaikin tavoin. Yksityisenä galleristina hän kuitenkin sanoo joutuvansa tekemään valintoja, joissa kaikista ristiriitaisimmat teokset eivät aina mahdu hänen näyttelyihinsä.

– Julkiset galleriat voivat esitellä myös kantaaottavampaa taidetta. Ja myös sellaista taidetta, joka aiheuttaa ristiriitoja. Kaikkea tätä tarvitaan.

Taiteen myyminen on hienovaraista työtä

Näyttelyistä kiinnostuneita ja teoksia ostavia asiakkaita Kajasteen gallerioissa käy aivan laidasta laitan. Anna-Maija Kajaste korostaa, että sarjatuotannossa valmistetun tuotteen myyminen on täysin eri asia kuin taiteen myyminen. Taiteen äärellä ollaan yleensä hienovaraisia.

– Täytyy uskoa, että se teos puhuttaa ihmistä ja se puhuttaa eri ihmisiä eri tavalla. Väkisin myyminen tarkoittaa sitä, että karkottaa asiakkaan ja samalla pilaa hienon kokemuksen, minkä taide voi tarjota.

Galleriassa ihminen on yleensä paljas, ei ole samanlaisia suojauksia kuin muissa kaupoissa esimerkiksi.

Kirsi-Maria Perkkiö

Kajasteen mielestä taide ei ole pelkästään hieno esine ja osa sisustusta, vaan taiteessa on mukana paljon henkistä ulottuvuutta.

– Henkinen kokemus, joka herättää ajatuksen tai tunteen, on arvokas ja se tuo hyvinvointia. Se tuo hyvinvointia kotiin ja se voi tuoda hyvinvointia työpaikalla.

Ihmisläheistä työtä

Kuvataiteilija Kirsi-Maria Perkkiö työskentelee Galleria Kajasteessa osa-aikaisena. Hän pitää galleriassa työskentelemisestä, koska ihmisten kohtaaminen on moniulotteisempaa kuin monessa muussa yhteydessä.

– Tämä on ihmisläheinen ja ihana ympäristö. Täällä kohtaa ihmisiä monessa tasossa. Galleriassa ihminen on yleensä paljas, ei ole samanlaisia suojauksia kuin muissa kaupoissa esimerkiksi. On iloja ja suruja, se on ihmisenä olemista. On arvokasta kun saa olla ihminen ihmiselle.

Anna-Maija Kajasteen mukaan gallerioissa voisi käydä vielä paljon enemmänkin väkeä.

– Pikkaisen on harmillista, että taidegallerioihin on liian korkea kynnys. Mitä arkisempaa gallerioihin tuleminen on, että gallerioihin voi tulla kuka tahansa, niin silloin me olemme onnistuneet.

Lue seuraavaksi