Poliisi ampui kiinalaisen miehen Pariisissa – tapaus johtanut jo mellakointiin ja Kiinan viralliseen valitukseen

Kolme poliisia loukkaantui ja 35 mielenosoittajaa pidätettiin eilisiltaisessa mielenosoituksessa. Kiina on esittänyt huolensa kansalaistensa kohtelusta Ranskalle.

Ranska
Mellakointia Pariissa
Mielenosoitukseen Pariisin 19. kaupunginosassa otti osaa poliisin arvion mukaan 150 "aasialaisperäistä" mielenosoittajaa.Reuters-TV

Kaikki alkoi sunnuntai-iltana, kun poliisipartio hälytettiin kiinalaismiehen kotiin Pariisin 19. kaupunginosassa, kaupungin koilliskulmassa.

Poliisin mukaan mies tuli avaamaan ovea teräase kädessä ja iski aseella yhtä poliisia, jolla oli luotiliivit. Toinen poliisi ampui kiinalaismiehen.

Vainajan omaiset kiistävät tulkinnan.

– Hän ei haavoittanut ketään, hän oli ollut perkaamassa kalaa saksien kanssa, kun poliisi tuli ovelle, sanoi omaisten asianajaja Calvin Job.

Jobin mukaan naapurit olivat hälyttäneet poliisin kuultuaan huutoa.

– Poliisi työnsi oven auki väkisin ja työnsi miestä taaksepäin. Hän ei hyökännyt, poliisi ampui hänet ilman varoitusta, sanoi asianajaja Calvin Job uutistoimisto AFP:n mukaan.

Mellakointia Pariissa
Poliisi pidätti 35 ihmistä.Reuters-TV

Maanantaina osoitettiin mieltä

Maanantaina poliisin arvion mukaan 150 mielenosoittajaa kokoontui 19. kaupunginosan poliisiaseman eteen osoittamaan mieltään.

Uutistoimisto AP kertoo, että mielenosoittajat syyttivät poliisia murhaajiksi, heittelivät kiviä, sytyttivät autoja ja pystyttivät tiesulkuja. Mielenosoitus kesti useita tunteja.

Viranomaiset pidättivät 35 mielenosoittajaa. Kolme poliisia loukkaantui. Kiinan valtiollisen uutistoimiston Xinhuan mukaan yksi kiinalaistaustainen mielenosoittaja loukkaantui.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja kertoo, että Kiina on ilmaissut huolensa tapahtumista Ranskan Pekigin-suurlähettiläälle.

Mellakointia Pariissa
Mielenosoittajat muun muassa sytyttivät autoja ja heittelivät poliisia kivillä.Reuters-TV

Tausta: kiinalaisvähemmistö kokee asemansa uhatuksi

Ranskassa asuu Euroopan suurin kiinalaisvähemmistö, jopa kaksi miljoonaa kiinalaistaustaista. Pariisissa asuu 200 000 – 300 000 kiinalaista.

Yhteisö on toistuvasti ilmaissut tyytymättömyytensä ranskalaisviranomaisiin, jotka eivät yhteisön mukaan suojele kiinalaisia rasismilta.

– Kiinalaiset kärsivät rasistisista asenteista, varsinkin toisten etnisten ryhmien, kuten arabien taholta, sanoo tutkija Pierre Picquart Paris VIII -yliopistosta uutistoimisto AP:n haastattelussa.

Picquartin mukaan kiinalaiset – joiden piirissä yksityisyrittäjyys on yleistä – joutuvat usein rikoksen uhriksi, koska heillä on mukanaan käteistä rahaa. Osalla ei välttämättä ole laillisia oleskelulupia, joten heitä myös kiristetään

– He ovat vihaisia, koska kokevat, ettei poliisi suojele heitä tarpeeksi. Kiinalaiset eivät mielellään protestoi julkisesti, joten kun näemme heitä kadulla tähän tapaan, he ovat hyvin, hyvin vihaisia, sanoi Picquart.

Viime syyskuussa 15 000 ihmistä osoitti mieltään Pariisissa vastustaakseen väkivaltaa aasialaisvähemmistöä kohtaan. Mielensosoitus päätettiin järjestää sen jälkeen, kun kiinalainen räätäli oli hakattu kuoliaaksi.

Ranskalaispoliisin väitettyä rasismia vastaan on osoitettu useaan otteeseen mieltä sen jälkeen, kun 22-vuotiaan maahanmuuttajataustaisen miehen epäiltiin joutuneen poliisin raiskaamaksi helmikuun alussa.

Lähteet: AFP, AP