Valinnanvapautta käyttäneet Mikael ja Pirjo vaihtoivat lääkäriä yksinkertaisesta syystä: julkiselle ei pääse

Mikael Pennasen ja Pirjo Palosaaren kokemukset kertovat valinnanvapauskokeilun arjesta Hämeenlinnassa: yksityiselle mennään, koska julkiselle ei pääse.

Hämeenlinna
Mikael Pennanen lääkäri Henri Ärölän tutkittavana
Mikael Pennasen kokemukset valinnanvapaudesta ovat olleet positiivisia. Johtava lääkäri Henri Ärölä kertoo, että keskeisin syy vaihtoon on ollut palvelun saatavuus.

HämeenlinnaHämeenlinnalainen Mikael Pennanen tarttui valinnanvapauteen maaliskuun alkupuolella: melkein heti, kun mahdollisuus avautui.

– Ensisijainen syy oli se, että Jukolan terveysasema on tarjonnut aika paljon ei oota. Kun sinne yrittää päästä, niin aikoja ei vain ole.

Yksityiseltä puolelta Pennanen odottaakin palvelujen saatavuuden parantumista.

– Että kun soittaa lääkäriaikaa, niin sinne myös pääsee!

Valitseminen ei ollut Pennasen mielestä vaikeaa, koska listautuneita palveluntuottajia on Hämeenlinnan kantakaupungin alueella vähän. Toistaiseksi kokemukset ovat olleet positiivisia. Takana on tosin vasta yksi lääkärikäynti.

– Sekin oli kyllä laadukasta palvelua ja olen tyytyväinen, nauraa Mikael.

Pennasen mukaan hänen potilastietonsa ovat siirtyneet sutjakkaasti julkiselta yksityiselle. Hämeenlinnassa on mahdollisuus vaihtaa palveluntuottajaa kuukauden välein, mutta jatkuva vaihtaminen ei Pennasta houkuta.

– Ei omalla kohdalla kuulosta kauhean järkevältä, jonkinlainen jatkuvuus olisi ihan suotavaa. Että olisi tuttuja lääkäreitä ja hoitajia, jotka hoitoa toteuttaa.

"Halusin saada vertailla"

Eläkeläinen Pirjo Palosaari Hämeenlinnasta vaihtoi palveluntuottajaa julkiselta yksityiselle helmikuun lopussa.

– Lähinnä sen takia, koska omalla terveysasemalla lääkärinaikoja sai niin huonosti eli pääsääntöisesti noin viiden viikon päähän. Kirjauduin 26. helmikuuta sunnuntaina. Maanantaina soitin hoitajalle ja sain heti samana päivänä hoitajalle ajan.

– Olin kyllä jo päättänyt, että kokeilen, miten palvelu pelaa yksityisellä, halusin saada vertailla.

Palosaari kertoo olevansa erittäin myönteisesti yllättynyt, kuinka hyvin kaikki asiat on sujuneet.

– Se oli hirveän joustavaa ja potilaslähtöistä ja minua kuunneltiin. Tuntui, että ei jätetä yksin, erinomaista toimintaa.

Kuukauden "lääkärinvaihtoväli" arveluttaa

Myös Omalääkärisi Mehiläisessä kokemukset ovat olleet hyviä, kertoo johtava lääkäri Henri Ärölä.

– Nyt valinnanvapautta käyttäneiden määrä on vielä aika pieni, mutta me olemme siitä erittäin tyytyväisiä. On yllättänyt positiivisesti, että näinkin paljon on listautunut.

Ärölän mukaan suurin vaihtamisen suurin syy on ollut lääkäriaikojen saatavuudessa.

– Seuraavaksi vaikuttaa ehkä etäisyys hoitopaikasta, sen jälkeen mielikuva tai saatu hoito. Jos on aikaisemmasta paikasta hyvät kokemukset, niin siilloin tuskin lähdetään vaihtamaan.

– Mutta kyllä saatavuus ja sijainti ovat ne keskeimmät, millä ihmiset tuntuvat vaihtavan. Ihmiset jopa soittavat, että milloin saan ajan, ja jos saan ajan nopeasti, niin listaudun. Tällaista niin kuin ostoksilla käyntiä, naurahtaa Ärölä.

Kuukauden "lääkärinvaihtoväli" ei lääkäristä kuulosta kovin hyvältä.

– Riippuu tietysti tilanteesta. Potilaalle se on hieno mahdollisuus, että voi vaihtaa niin usein kuin haluaa. Suurimmalle osalle se on varmasti aivan hyvä.

– Ongelmaksi voivat tulla esimerkiksi lääkkeiden väärinkäyttäjät, jotka yrittävät hakea eri asemalta. Mistä löytyy sellainen lääkäri, jolta voisi saada haluamiaan lääkkeitä helpommin. Mahdollisesti myös psyyken potilaat hyötyvät ensisijaisesti siitä, että on pitkään sama hoitava taho.

Hämäläisillä tasainen vaihtotahti

Kehityspäällikkö Niina Haake Hämeenlinnan kaupungilta kertoo, että vaihtotahti on ollut tasaista, samaan tapaan kuin muilla kokeilualueilla. Näyttää siltä, että palvelun piirin hakeudutaan sitä mukaa, kun tarvetta ilmenee.

– Tietysti kokeilun kannalta on oleellista, että saamme kokemuksia siitä, kuinka moni lähtee vaihtamaan. Matala kynnys valinnan ja vaihdon tekemisessä voi tuottaa meille lisätietoa. Siinä valinnanvapaus aidoimmillaan toteutuu, pohtii Haake.

Hieman alle viisi prosenttia kokeiluun kuuluvista Hämeenlinnan asukkaista on aktiivisesti käyttänyt valinnanvapauttaan. Suurin osa vaihtajista on työikäisiä, 18-64-vuotiaita.

Lue lisää: Valinnanvapauskokeilu on vasta alkutaipaleella.