Kelan pääjohtaja: "Pyydän anteeksi kaikilta teiltä, jotka ette saaneet tukeanne ajoissa"

Kelan pääjohtaja lupaa, että toimeentulotukien tukko purkautuu ensi kuussa. Aaltonen myös pyytää tukeaan odotelleilta ihmisiltä anteeksi.

politiikka
Elli aaltonen
Elli AaltonenYle

Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen pyytää anteeksi ihmisiltä, jotka kärsivät tukien maksun takkuilusta ja kohtuuttomista viivästyksistä.

Kelan pääjohtaja sanoo Ylen haastattelussa ja Kelan nettisivuilla, että ymmärtää perustoimeentulotuen olevan ihmisten viimesijainen turva.

Aaltonen vastaa kysymykseen siitä, onko tilanne äitynyt jo vaaralliseksi, kun ihmiset eivät ole saaneet esimerkiksi välttämättömiä lääkkeitään.

– Asiakas pääsee asiointipisteessään nopeutettuun käsittelyyn, jos kyse on ollut joko lääkkeistä tai ruuasta. Ei tässä ihmisiä ole nälkään haluttu jättää.

Aaltonen myöntää, että perustoimeentulotuen siirto kunnista Kelaan tämän vuoden alussa ei ole sujunut suunnitelmien mukaan.

– Toimeentulotukea hakevalla on tosi kyseessä. Ja henkilökuntaa on ollut liian vähän.

Anteeksi

– Pyydän Kelan puolesta anteeksi kaikilta teiltä, jotka ette ole saaneet tukeanne ajoissa tai joiden asiointi ei muuten ole sujunut odotetusti. Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton. Kela korvaa tai hyvittää määräajan ylityksistä asiakkaille aiheutuneet kustannukset eduskunnan oikeusasiamiehen tekemän linjauksen mukaisesti.

Elli Aaltonen kertoo tapaavansa huomenna eduskunnan oikeusasiamiehen, jonka jälkeen korvauksista tiedotetaan lisää. Kela on aloittanut tapahtuneen analysoinnin.

– Jo ennen analyysin valmistumista voin sanoa, että muutosvaiheeseen olisi tarvittu enemmän työntekijöitä. Toimeentulotukiasiakkaan palvelemiseen tarvittava aika sekä henkilökohtaisen palvelun tarve oli etukäteen arvioitu alakanttiin. Toimeentulotuki on monisyinen etuus, jota on myönnetty ja maksettu yli 300 kunnassa eri tavoin. Yhdenmukaistaminen ei onnistu kerralla.

Päätökset jo pääjohtaja Hyssälän ajoilta

Ennakoinnin puute ei kuitenkaan ole Aaltosen mukaan syy toimeentulotuen ongelmiin. Päätös perustoimeentulotuen siirtämisestä Kelaan tehtiin vuonna 2014.

– Tietojärjestelmää rakennettiin kaksi ja puoli vuotta. Yhteistyötä ja työnjakoa kuntien kanssa harjoiteltiin yli vuosi. Toimeenpanoa harjoiteltiin myös yhdessä asiakkaiden kanssa Vantaan kaupungin pilotissa. Asiakasraadit testasivat toimeentulotuen hakulomaketta ja Kela.fi-sivuja. Viime syksynä 750 työntekijän joukko koulutettiin toimeentulotukeen ja perehdytettiin Kelan järjestelmiin.

Pääjohtaja Aaltonen lupaa että tilanne Kelan toimeentulotuissa normalisoituu.

– Lupaan, että asiat ovat kunnossa huhtikuussa. Alkuvuoden aikana on palkattu 300 uutta työntekijää toimeentulotukeen. Myös kunnat ovat auttaneet yhteisten asiakkaiden asioiden ratkaisemisessa. Yhteistyö Kelan hallituksen ja valtuutettujen kanssa on ollut tiivistä. Myös kelalaiset ovat työskennelleet kuormittavassa tilanteessa joustavasti ja sitkeästi.

Juttua päivitetty klo 16:28 pääjohtaja Elli Aaltosen haastattelun perusteella.