Arabilentoyhtiöt pilkkaavat kilpaa uusia rajoituksia Britannian ja Yhdysvaltojen lennoilla

Yhdysvallat ja Britannia rajoittivat viime viikolla elektronisia laitteita tietyistä maista tulevilla lennoilla. Arabilentoyhtiöt ovat vastanneet tviiteillä ja videoilla.

lentoliikenne
lentokone
Jordanialainen lentoyhtiö Royal Jordanian on käsitellyt ironisesti sähkölaitteiden rajoituksia Yhdysvaltojen ja Britannian lennoilla.Rüdiger Wölk / AOP

Arabilentoyhtiöt tekevät kilpaa pilaa tiukoista sähkölaitteiden rajoituksista, jotka Yhdysvallat ja Britannia ovat asettaneet kahdeksasta muslimienemmistöisestä maasta tuleville lennoille. Osa lentoyhtiöistä on käyttänyt tilaisuutta markkinointiin, uutisoi uutiskanava Al Jazeera (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvallat ja Britannia ilmoittivat viime viikolla, etteivät matkustajat saa enää tuoda matkapuhelimia suurempia elektronisia laitteita matkustamoon. Se tarkoittaa, että esimerkiksi tietokoneet, kamerat tai tabletit on jätettävä ruumaan.

Rajoitukset koskevat arabimaista (siirryt toiseen palveluun) Egyptin, Jordanian, Marokon, Kuwaitin, Qatarin, Saudi-Arabian, Dubain ja Abu Dhabin päälentokenttiä. Myös Istanbulin päälentokenttä on rajoitusten piirissä.

Listalle on joutunut yhdeksän lentoyhtiötä, kuten muun muassa Turkish Airlines, Emirates, Etihad, Qatar Airways ja Royal Jordanian.

Tervehdi vieruskaveria, pelaa sudokua

Jordanialainen lentoyhtiö Royal Jordanian on käsitellyt asiaa ironisesti. Se on julkaissut Twitterissä muun muassa 12 kohdan listan asioista, joita voi tehdä 12 tunnin lennolla ilman tietokonetta tai tablettia.

Yhtiö kehottaa asiakkaitaan muun muassa pohtimaan elämän tarkoitusta, tervehtimään vierustoveriaan tai käymään keskusteluja niin kuin ennen nettiaikaa.

– Joka viikko uusi kielto. Matkusta Yhdysvaltoihin, kun kerran voit, sanaillaan Royal Jordanian toisessa tviitissä.

Marokkolainen Royal Air Maroc taas jakoi Twitter-tililleen kuvan, jossa he kehottavat matkustajia pysymään rauhallisena ja pelaamaan sudokua. Kuvan saatteessa kysytään, kuka tarvitsisi edes kannettavaa tietokonetta tai tablettia.

Qatarilainen lentoyhtiö Qatar Airways käytti tilaisuutta hyväkseen mainostaakseen viihdejärjestelmiään. Lentoyhtiö hehkutti Twitterissä, etteivät matkustajat tarvitse heidän lennoillaan viihde-elektroniikkaa, sillä he tarjoavat yli 3 000 kanavaa.

”Matkusta Yhdysvaltoihin, kun vielä voit”

Al Jazeeran mukaan arabilentoyhtiöt ovat tehneet Trumpista satiirisia kamppanjoita aiemminkin. Trump lupasi vaalikampanjansa aikana muslimeille maahantulokiellon Yhdysvaltoihin, joten Royal Jordanian mainosti vaalien alla Yhdysvaltain-lentojaan näin:

– Siltä varalta, että hän voittaa. Matkusta kanssamme Yhdysvaltoihin, kun vielä pystyt.

Yhdysvallat ja Britannia ovat perustelleet isompien elektronisten laitteiden kieltoa tietyillä lennoilla turvallisuussyillä.

_Lähteet: Al Jazeera (siirryt toiseen palveluun) ja France24 (siirryt toiseen palveluun). _