Kymmenien ihmisten toimeentulo vaarassa: Onkiniemen asbestihavainnot pitävät talon vuokralaiset löysässä hirressä

Myös vähävaraisia perheitä auttavan hyväntekeväisyysjärjestö Hope ry:n toiminta on pysähdyksissä.

asbesti
Esko Vuorinen ja Kalle Kulmala
Esko Vuorinen ja Kalle Kulmala ovat käyneet Onkiniemen tiloissa asbestilöydöstä huolimatta.Mauri Tikkamäki / Yle

Tampereen kaupungin omistamassa Onkiniemen entisen tehtaan kiinteistössä vuokralaiset ovat olleet tyrmistyneitä ja yllättyneitä tarkastuksessa löytyneen asbestin vuoksi. Kiinteistössä toimii kymmeniä pienyrityksiä, joista useat luovilla aloilla. Lisäksi siellä on erilaisia harrastetiloja.

Yksi ammatinharjoittajista on kelloseppä Kalle Kulmala, joka on toiminut talossa kymmenen vuotta. Nyt hän joutuu harkitsemaan työtilansa siirtämistä kauas keskustasta. Kulmalan toimeentulo on kiinni toimitiloista, jotka nyt ovat käyttökiellossa.

Kulmala on käynyt työtiloissaan senkin jälkeen kun vuokranantaja eli kaupunki laittoi oveen käyttökiellosta ilmoittavan lapun.

– Olen ollut sisällä seuraamassa näytteenottoa. Pyyhkäisynäytteitä otettiin eikä kaupungin mittaajillakaan ollut mitään avaruuspukuja päällä, joten kai sinne vielä voi mennä. Viisi tuntia siinä mittailtiin ja vaihdettiin vuokralaisten kanssa yhteystietoja, sanoo Kulmala.

Vaatelahjoitukset seis

Myös kaksi vuotta Onkiniemessä toimineen hyväntekeväisyysjärjestö Hope ry:n toiminta on pysähdyksissä.

– Olemme yrittäneet viedä viestiä asiakaille tästä tilanteesta. Asiakasaikoja on peruttu. Tästä katkoksen kestosta ei ole tietoa, sanoo tiiminvetäjä Kirsi Stenvall Hope ry:stä.

– Tänään on ensimmäistä kertaa otettu näytteitä Hopen tiloista, tietoa niistä saadaan huomenna.

– Lahjoitusten saajille tämä on todella kova paikka. Nyt on vaatteitten vaihtoaika ja erilaiset kuravaatteet jäävät nyt saamatta. Asiakkaita on tuhatkunta.

– Lahjoitukset täytyy nyt ohjata muille toimijoille, sanoo Stenvall.

– Tieto asbestitutkimuksista oli melkoinen shokki. Aluksi kaikki oli epäselvää, nyt olen ehtinyt jo miettiä erilaisia mahdollisuuksia. Olen yrittänyt rauhoitella itseäni tässä tilanteessa.

Ovista vielä kuljetaan

Esko Vuorinen on eläkkeellä oleva muusikko. Hän sanoo, että treenitila tuntuu ja näyttää samalta kuin ennekin. Hän aikoo tänäänkin mennä sinne sisälle.

– Tuskin minua kukaan tulee sieltä pois hakemaan. Haiskahtaa vähän kaavoitusasbestilta, hän arvioi tilannetta.

Varsinaista kieltoa ei vielä ole asetettu eikä ovia salvattu.

– Vasta kun ilmanäytteet on otettu ja analysoitu, sen jälkeen vasta voidaan lakisääteisesti antaa virallinen käyttökielto, valistaa Kalle Kulmala, joka on Onkiniemen Kulttuuritehdas ry:n varapuheenjohtaja.

Yhdistykseen kuuluu viitisenkymmentä jäsentä. Tampereen kaupunki järjestää vuokralaisille tiedotustilaisuuden huomenna keskiviikkona kello 10.

Juttua on korjattu 29.3. kello 10.39: Kalle Kulmala toimii aktiivina kulttuuriyhdistyksessä, ei yrittäjien yhdistyksessä.