1. yle.fi
  2. Uutiset

Palotutkijat murtavat myyttejä tulipaloista kotona – moni jättää palavan sähkölaitteen sammuttamatta, koska pelkää turhaan

Pelastusopiston mukaan myös rasva- ja sähköpalon voi sammuttaa uudenlaisella vaahtosammuttimella, toisin kuin aiemmin on opastettu.

Kotimaan uutiset
Astianpesukone liekeissä

Kun palovaroitin pärähtää soimaan, moni kiiruhtaa uskollisesti pihalle ja soittaa hätänumeroon. Tulipalon sammutus jää palokunnan harteille.

Suurin osa asuinhuoneistojen paloista on kuitenkin sellaisia, että ne voisi tukahduttaa ripeällä alkusammutuksella. Ensimmäiset 2–3 minuuttia ovat ratkaisevia tulipalon kehittymisessä.

– Tyypillisin tilanne on, että ihmiset eivät tee mitään. Jäädään vain odottamaan pelastuslaitosta, mikä tarkoittaa vähintään kymmenen minuutin viivettä, ja tuhot ovat sen mukaisia, kertoo palomestari Arto Latvala Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Latvalan mukaan alkusammutus on kansalaistaito, joka pitäisi opettaa kouluissa ja työpaikoilla.

Myytit esteenä alkusammutukselle?

Kodin tulipaloihin liittyy joitakin myyttejä, jotka osaltaan vaikuttavat alkusammutuksen tekemättä jättämiseen. Yleisin myytti on, että rasvapaloa ei saa sammuttaa vedellä. Pelastusopiston tutkija Marko Hassisen mukaan se elää myös monen ammattilaisen suussa.

– Vedellä sammuttaminen on täysin turvallista, kun sammuttamisen aloittaa sumuttamalla etäämpää palavasta kattilasta. Olennaista on se, että vettä ei saa kaataa sinne rasvan sekaan, jolloin vesi pääsee räjähdysmäisesti kiehumaan, korjaa Hassinen.

Toinen myytti liittyy sähkölaitteiden sammuttamiseen vesipohjaisilla sammutteilla, esimerkiksi vedellä tai vaahtosammuttimella. Virta on hyvä katkaista ennen sammutusta, mutta aina sekään ei ole välttämätöntä. Hassisen mukaan virrassa olevan sähkölaitteen sammuttaminen on turvallista, kun ei koske itse laitteeseen ja huomioi riittävän turvavälin.

– Vaahtosammutin on turvallinen käyttää, jos ei mene ihan siihen viereen. Turvaetäisyys on yksi metri tuhanteen volttiin asti.

Asuinrakennuksissa jännite on reilusti alle tuhat volttia. Kerrostaloasunnoissa maksimijännite on yleensä 240 volttia ja omakotitaloissa enimmillään 400 volttia. Teollisuuskiinteistöissä volttimäärä voi kasvaa yli tuhanteen.

Uusimmilla kahden litran vaahtosammuttimilla yltää suihkuttamaan sammutusnestettä vähintään kahden ja puolen metrin päähän. Kuuden litran vaahtosammuttimella kantomatka on 4–7, riippuen sammuttimen laadusta.

Sammutin vain joka kolmannessa kodissa

Sisäministeriön vuonna 2014 tekemän kyselyn mukaan vain joka kolmannessa kodissa on jonkinlainen sammutin. Parhaiten tulipalon varalle ovat varustautuneet omakotitalojen asukkaat. Yli puolet omakotiasujista omistaa käsisammuttimen ja jopa 80 prosentilla on sammutuspeite. Eniten petrattavaa on kerrostaloissa asuvilla.

– Jokainen varmaan omasta omaisuudestaan välittää. Jokaisella pitäisi olla vastuuta ja harjoitella nämä taidot, Latvala huomauttaa.

Lue lisää alkusammuttimista ja niiden käytettävyydestä: Osaatko valita kotiisi oikean alkusammuttimen? – "Osalla ei mitään tekemistä sammuttamisen kanssa"

Lue seuraavaksi