Osaatko valita kotiisi oikean alkusammuttimen? – "Osalla ei mitään tekemistä sammuttamisen kanssa"

Tärkeimmät kriteerit sammuttimen valinnassa ovat sen sammuteaine, teholuokka ja koko.

Kotimaa
Sammutuspeite ja käsisammutin.
Jauhesammutin ja vaahtosammutin näyttävät samalta, mutta niiden käytettävyydessä on eroja.Ismo Pekkarinen / AOP

Käsisammuttimia myydään jos jonkinlaisia, ja ne sekoittuvat monesti keskenään. Etenkin jauhesammuttimesta on puhuttu kansan suussa pitkään vaahtosammuttimena tai toisin päin.

Uusimpina paloturvallisuustuotteina myydään pieniä spray-pulloja muistuttavia alkusammuttimia. Pelastusopistolla alkusammuttimien käytettävyyttä tutkinut Arto Latvala tyrmää niiden käytön kodin ainoana sammuttimena.

– Niistä löytyi pari mallia, jotka jollakin tavalla toimivat. Vastaavasti löytyi laitteita, joilla ei ole mitään tekemistä sammuttamisen kanssa.

Jauhesammuttimia on myyty viime vuosina eniten, ja niiden osuus myyntitilastoissa oli vuonna 2015 yli 80 prosenttia. Jauhesammutin on tehokas kodin alkusammuttaja, mutta siihen liittyy myös haittoja. Sammutusjauhe nimittäin peittää näkyvyyden ja jauhepöly leviää laajalle. Pöly voi myös aiheuttaa sähkölaitteissa palovaaran, mikäli sitä ei putsata kunnolla pois.

– Jauhesammutin tekee maallikon toiminnan mahdottomaksi, kun pöly täyttää huonetilan ja jauhe kirvelee silmiä, toteaa palomestari Latvala.

Latvalan mukaan vaahtosammutin onkin turvallisempi vaihtoehto. Viime vuonna markkinoille on tullut uusia, tehokkaita nestesammuttimia, jotka sisältävät vaahtoa. Pelastusopisto on tutkinut uusien vaahtosammuttimien käytettävyyttä niin maallikkojen kuin ammattilaisten sammuttimina.

– Meidän testeissä on havaittu, että uudenlainen kahden litran vaahtosammutin riittää suurimmassa osassa kotien tulipaloja alkusammuttimeksi. Ne ovat helppokäyttöisiä ja tehokkaita.

Kahden litran vaahtosammuttimella voi suihkuttaa 2,5 metrin päästä – kuuden litran sammuttimessa toimintasäde on jopa 4–7 metriä.

Laadukkaimmat maksavat eniten

Käsisammuttimien hintahaitari vaihtelee koon, teholuokan, sammutetyypin ja laadun mukaan, mutta ammattilainen suosittelee välttämään halvinta vaihtoehtoa. Tärkeimmät kriteerit sammuttimen valinnassa ovat sen sammuteaine, teholuokka ja koko.

– Näissä on sama kuin autokaupassakin, että laadukkaimmat ja tehokkaimmat maksavat enemmän.

Alkusammuttimien myyntiä Suomessa valvovan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Karoliina Meurmanin mukaan Suomessa myytävät käsisammuttimet täyttävät kansainvälisen EN3-standardin.

– Kun oman sammuttimen valinta on lähellä maksimitehoa, niin valinta on varmaan kohdallaan, Latvala opastaa.