1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuhkarokko

WHO varoittaa tuhkarokon lisääntymisestä Euroopassa – rokottaminen vähentynyt

Eniten tuhkarokko on lisääntynyt Italiassa ja Romaniassa.

Tuhkarokko
MPR-rokote
MPR-rokote suojaa tuhkarokolta.Ronnie Holmberg / Yle

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa tuhkarokkotapausten lisääntyneen niissä Euroopan maissa, joissa rokotekattavuus on alentunut.

Pelkästään tammikuussa Euroopassa todettiin kaikkiaan yli 500 tuhkarokkotapausta. Helmikuussa tartuntojen määrä oli alustavien tietojen mukaan kasvussa.

Eniten tautia on todettu Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Romaniassa, Puolassa, Sveitsissä ja Ukrainassa. Niissä oli tammikuussa yhteensä 474 tautitapausta, kun koko Euroopassa niitä oli 559.

Tautia on puhjennut erityisesti maissa, joissa rokotekattavuus on laskenut alle kriittisenä piedetyn 95 prosentin.

Eniten Italiassa ja Romaniassa

Italiassa (siirryt toiseen palveluun) tapausten määrä on kolminkertaistunut alkuvuonna viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Syynä maan terveysministeriö pitää sitä, etteivät vanhemmat rokota lapsiaan sivuvaikutusten pelossa. Takavuosina kohuttiin rokotteen ja autismin yhteydestä, mutta useiden tutkimusten mukaan kohu on perätön (siirryt toiseen palveluun).

Romaniassa (siirryt toiseen palveluun) tuhkarokkoon on kuollut syyskuun jälkeen (siirryt toiseen palveluun) 17 lasta ja tuhansia ihmisiä on saanut tartunnan.

WHO varoittaa, että nykyisten matkustustapojen aikana kukaan ihminen tai mikään maa ei ole turvassa tuhkarokolta. THL varoitti tammikuussa, (siirryt toiseen palveluun)että tuhkarokkoepidemia on mahdollinen myös Suomessa.

Tuhkarokon oireita ovat kuume, ihottuma ja hengitysoireet. Usein oireet jäävät lieviksi, mutta jälkitauteina voi olla aivotulehdeus, välikorvantulehdus ja keuhkokuume. Tauti voi johtaa myös keskenmenoon, ja maailmanlaajuisesti se on yhä merkittävä pikkulasten kuolinsyy.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset