Yhdysvallat: Ilmaiskumme saattoi tappaa siviilejä Mosulissa

Yhdysvallat tutkii, käyttikö Isis iskussa kuolleita siviilejä ihmiskilpinä.

Irakin armeija ja Yhdysvaltain johtama liittouma yrittävät vallata Länsi-Mosulia terroristijärjestö Isisiltä. Kuva: EPA

Yhdysvaltojen armeijan mukaan on mahdollista, että sen ilmaiskui tappoi siviilejä irakilaiskaupunki Mosulissa puolitoista viikkoa sitten. Iskussa arvioidaan kuolleen vähintään kymmeniä ihmisiä.

Irakin armeija yrittää vallata tiiviisti asuttua Länsi-Mosulia terroristijärjestö Isisiltä. Yhdysvaltain johtama liittouma tukee valtausta ilmaiskuin. Operaatiota johtavan komentaja Stephen Townsendin mukaan Yhdysvallat teki ilmaiskuja alueelle, jossa tuhoisa räjähdys tapahtui 17. maaliskuuta. 

– Alustava arvioni on, että meillä oli todennäköisesti rooli näiden uhrien kuolemaan, Townsend sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tapahtumia tutkitaan kuitenkin vielä. Yhdysvallat on lähettänyt tutkijoitaan selvittämään, olivatko Isisin taistelijat olivat piiloutuneet samaan rakennukseen siviilien kanssa käyttääkseen heitä ihmiskilpenä.

– Tiedämme, että Isis taisteli rakennuksesta käsin, Townsend sanoi.

On pidetty myös mahdollisena, että Isis olisi asentanut rakennukseen räjähteitä. Townsend korosti, ettei liittouma tappanut tahallaan siviilejä, jos sen ilmaisku osoittautuu kuolemien syyksi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty varoitti aiemmin tiistaina, ettei Yhdysvaltain johtama liittouma ota riittävästi huomioon siviilejä Mosulin hyökkäyksessä.

Länsi-Mosulissa on loukussa taisteluiden keskellä yhä satoja tuhansia ihmisiä. Isisiä on syytetty useasti aiemminkin siviilien käyttämisestä ihmiskilpinä.

YK arvioi tiistaina, että 300 siviiliä on kuollut Mosulissa 17. helmikuuta jälkeen.