1. yle.fi
  2. Uutiset

Norsunluurannikon ex-presidentin vaimo vapautettiin sotarikossyytteistä

Simone Gbagboa syytettiin vuosina 2010-2011 tehdyistä sotarikoksista sekä ihmisyyttä vastaan tehdyistä rikoksista.

Norsunluurannikko
Kuvassa Laurent Gbagbo ja Simone Gbagbo.
Entinen Norsunluurannikon presidentti Laurent Gbagbo ja Simone Gbagbo pidätyksen jälkeen huhtikuussa 2011. EPA

Norsunluurannikon entisen presidentin puoliso Simone Gbagbo on vapautettu sotarikossyytteistä, kertoo valtion televisio.

Norsunluurannikon entistä ensimmäistä naista on syytetty kotimaassaan vuosina 2010-2011 tehdyistä sotarikoksista sekä ihmisyyttä vastaan tehdyistä rikoksista, mutta tiistaina Norsunluurannikon oikeusistuin kumosi nämä syytteet.

Oikeusistuimen päätöksellä 67-vuotias Simone Gbagbo on vapautettava välittömästi vankilasta. Hän istuu parhaillaan 20 vuoden vankeustuomiotaan "maan turvallisuuden heikentämisestä".

Syytteet koskivat väkivaltaisuuksia, jotka puhkesivat Norsunluurannikolla vuoden 2010 loppupuolella, kun vaalit nykyiselle presidentille Alassane Ouattaralle hävinnyt Laurent Gbagbo kieltäytyi luopumasta vallasta.

Norsunluurannikko on kieltäytynyt luovuttamasta Simone Gbagboa Kansainväliselle rikostuomioistuimelle ICC:lle Haagiin, missä hänen puolisonsa on syytteessä ihmisyyttä vastaan tehdyistä rikoksista.

ICC antoi jo vuonna 2012 pidätysmääräyksen myös presidentin vaimosta, jota se epäilee väkivaltaisuuksien suunnittelusta ja organisoinnista.

Norsunluurannikolla vaalien jälkeen alkaneissa väkivaltaisuuksissa vuosina 2010 ja 2011 sai surmansa lähes 3 000 ihmistä.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi