1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranskassa presidenttiehdokas Fillonin korruptiotutkinta laajenee – vaimollekin syytteet

Ranskan konservatiivien presidenttiehdokkaan François Fillonin epäillään maksaneen vaimolleen satojatuhansia euroja avustajanpestistä, johon ei käytännössä kuulunut juuri lainkaan työntekoa.

lahjonta
Francois Fillon
Francois FillonChristophe Petit Tesson / EPA

François Fillonia koskeva tutkinta alkoi talvella. Ranskan viranomaiset ovat nyt ilmoittaneet, että myös hänen vaimonsa Penelope on tutkinnan kohteena avunannosta julkisten varojen väärinkäyttöön.

François Fillonin epäillään maksaneen vaimolleen yli 600 000 euroa parlamenttiavustajan työstä. Ranskalaismedian mukaan (siirryt toiseen palveluun) kukaan ei muista nähneensä Penelope Fillonia parlamentissa. Myös pariskunnan lapsille on maksettu avustajanpalkkioita epäselvin perustein.

Brittiläissyntyistä Penelope Fillonia tutkitaan myös liittyen miljardööri Marc Ladreit de Lacharrièreltä saamistaan palkkioista. Syyttäjä tutkii Fillonin työsuhdetta miljardöörin omistamassa kirjallisuuslehdessä. Penelope Fillon sanoi lehtihaastattelussa (siirryt toiseen palveluun), ettei koskaan ole käynyt Revue des Deux Mondes -lehdessä, josta hänen kerrotaan saaneen tuhansia euroja palkkioina. Keskeinen osa työstä on ilmeisesti ollut lehden omistajan kanssa kirjallisuudesta käydyt keskustelut.

Laajeneva korruptiotutkinta uhkaa François Fillonin presidenttihaaveita Ranskan toukokuun vaaleissa. Uusimpien mielipidemittausten mukaan Fillon ei pääsisi vaalien toiselle kierrokselle. Fillon sanoo joutuneensa systemaattisen mustamaalauskampanjan kohteeksi ja kiistää laittomuudet.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi