Hyppää sisältöön

Kasvisruokapäivä on tullut kouluihin jäädäkseen – myös kuntavaaliehdokkaat vahvasti sen takana

Valtaosa pääkaupunkiseudun ehdokkaista kannattaa viikottaista kasviruokapäivää. Suunta on sama myös koko maan mittakaavassa.

Helsingin Kulosaaressa on tarjoiltu oppilaille muun muassa kasvistortilloja. Kuva: Retu Liikanen / Yle

Helsingin ja Vantaan kouluissa vietetään joka viikko kasvisruokapäivää.

Seitsemän vuotta sitten ajatus pelkän kasvisruoan tarjoamisesta viikottain herätti kovasti keskustelua Helsingin kaupunginvaltuustossa. Esimerkiksi perussuomalaiset ja RKP äänestivät silloin ehdotusta vastaan.

Viime vuosina kasvisruokapäivä on vakiintunut pääkaupunkiseudun monessa koulussa.

Kuntavaaliehdokkaat eivät muuttaisi nykykäytäntöä, nimittäin suurin osa Ylen vaalikoneeseen vastanneista Helsingin, Espoon ja Vantaan ehdokkaista haluaa, että kouluissa tarjoiltaisiin vähintään kerran viikossa pelkkää kasvisruokaa.

Yle Huvudstadsregionenin uutisesta selviää, että Helsingissä vihreiden ja vasemmistoliiton ehdokkaista yli 90 prosenttia liputtaa viikottaisen kasvisruokapäivän puolesta. Ideaa kannattaa myös 80 prosenttia SDP:n kuntavaaliehdokkaista ja 75 prosenttia RKP:n, kristillisdemokraattien ja keskustan ehdokkaista.

Myös valtakunnallisesti enemmistö on kasviruokapäivän kannalla: Ylen vaalikoneeseen vastanneista kaikista kuntavaaliehdokkaista noin 65 prosenttia kannattaa kasvisruokapäivää.

Vaalikoneeseen vastanneita ehdokkaita on yhteensä 16 650, joista 10 783 vastasi olevansa täysin tai jokseenkin samaa mieltä, että kouluissa pitää olla vähintään kerran viikossa kasvisruokapäivä.

Espoo seuraa perässä

Espoossa kuntavaaliehdokkaat vastasivat Ylen vaalikoneeseen Helsinkiä myötäillen. Suurin ero on, että kokoomuksen ehdokkaista niukka enemmistö eli 51 prosenttia on täysin tai osittain eri mieltä koulujen jokaviikkoisesta kasvisruokapäivästä. Myös suurin osa, 58 prosenttia, Espoon perussuomalaisista ehdokkaista epäröi.

Espoon kouluissa kasvisruokaa tarjoillaan tällä hetkellä viiden viikon aikana neljänä päivänä. Elokuusta alkaen on kuitenkin tarkoitus, että Espoossa olisi joka viikko yksi kasvisruokapäivä.

Myös Vantaalla suurin osa kuntavaaliehdokkaista kannattaa koulujen kasvisruoan lisäämistä. Tämä ei yllätä, koska Vantaan kouluissa on ollut kasvisruokapäiviä jo viimeiset kymmenen vuotta.

Kristian Svensson / Yle Huvudstadsregionen