Siperian tuhannet arvoitukselliset metaanikuplat: aiheuttivatko piikin Ilmatieteen laitoksen mittareissa?

Ikiroudan sulaessa taivaalle uhkaa purkautua ilmakehää voimakkaasti lämmittävää metaania.

ilmastonmuutos
Kesäinen näkymä suureen kraateriin.
Yksi ilmaston uhkakuvista on Siperian ikiroudassa sitoutuneena olevan metaanin vapautuminen ilmakehään. Viime viikolla kuultiin, että Siperiasta on löytynyt tuhansia kaasukuplia, jotka saattavat purkautua ilmakehään. Kasvihuonekaasuja tutkivan ryhmän päällikkö Tuomas Laurila Ilmatieteen laitokselta kertoi kaasukuplien merkityksestä.

Viime viikolla uutisoitiin, että Pohjois-Siperiasta Jamalin ja Gydanin niemimailta on löytynyt runsaasti kohtia, joissa maaperä keinuu pinnan alla olevan kaasun takia. Laskennoissa kaasukuplia on löydetty 7 000.

Jo aiemmin Siperiasta on löydetty useita outoja kraatereita, jotka ovat kuin suuren kaasuräjähdyksen maastoon repimiä. Osa tutkijoista epäilee, että kaasukuplat johtuvat ikiroudan sulamisesta.

Ilmatieteen laitoksen kasvihuonekaasuja tutkivan ryhmän päällikkö Tuomas Laurila muistuttaa, että kuplissa oleva metaani saattaa olla peräisin myös Siperian laajoilta suoalueilta.

– Toistaiseksi ei ole arviota, kuinka paljon syvemmältä purkautuvaa metaania kuplissa on. Jos ikirouta sulaa ja kaasulle avautuu uusia purkautumisreittejä, niin asiasta voi tulla hyvin merkittävä ilmaston kannalta.

Metaania mitattu aiempaa enemmän

Metaani lämmittää ilmakehää huomattavasti hiilidioksidia voimakkaammin. Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Tuomas Laurila kertoo, että metaanipitoisuuksien nousu on näkynyt myös Siperiassa olevissa Ilmatieteen laitoksen mittareissa.

– Tänä talvena on ollut varsin korkeita metaanipitoisuuksia. On vaikea sanoa, johtuuko se soista, kaasu- ja öljytuotannosta vai metaanikuplien puhkeamisesta.

Valtavat suot ja kaasuntuotannon päästöt ovat kuitenkin vielä pitkän aikaa ylivoimaisesti suurin päästölähde Siperiassa.

Päästöjen lisääntyminen mullistaisi ympäristön

Siperian ikirouta sulaa ilmaston lämmetessä.

– Ilmaston on ennustettu lämpenevän Siperiassa jopa 4–5 astetta. Silloin ikiroudan sulaminen tulee olemaan hurjaa ja ympäristömuutokset tulevat olemaan suuria, kuvailee Tuomas Laurila Ilmatieteen laitokselta.

– Toistaiseksi metaanin purkautuminen on maltillista. Jos määrät kasvavat paljon, pitäisi ihmisten aihettamia päästöjä vähentää entistäkin enemmän.

Venäläistutkijat ovat aiemmin varoittaneet, että Siperian suot ovat vettymässä vauhdilla metaanijärviksi.