Hyppää sisältöön

Ennen Turkki otti Syyriasta pakenijat vastaan avosylin – nyt rajalle valmistui 300 kilometrin betonimuuri

Turkki haluaa suojautua sekä ääriliike Isisiltä että Syyrian kurdeilta. Turkin etelärajalle on valmistumassa yli 300 kilometriä pitkä muuri.

Turkkilainen sotilas partioi Turkin ja Syyrian välisellä rajamuurilla Kilisissä maaliskuun alkupuolella. Kuva: Murad Sezer / AFP

Presidentti Donald Trumpin Meksikon muuri ja Israelin muurihankkeet ovat tuttuja uutisista. Tunnettujen muurien varjossa Turkki viimeistelee omaa muuriaan Syyrian rajalle.

Rajalle on rakennettu jo noin 300 kilometriä betoniesteitä (siirryt toiseen palveluun). Lisäksi valvontaa on parannettu pitkillä teräsaidoilla, valonheittimillä ja valvontakameroilla. Turkin Syyrian vastaista rajaa on tarkoitus vahvistaa noin 500 kilometrin matkalta, joko betonmuurilla tai teräsaidoilla.

Rajalle rakennettaviin valvontatorneihin asennetaan valonheittimien lisäksi voimakkaat kaiuttimet ja konekiväärit. Ajatus on, että  rajan yli pyrkiviä voidaan varoittaa kuuluvasti ennen voimatoimia.

Syyrian sodan alkuvaiheessa Turkki otti vastaan Syyriasta pakenevia vastaan avosylin, ja Turkissa on lähemmäs kolme miljoonaa syyrialaispakolaista.

Pakolaisia ammuttu rajalla

Vieraanvaraisuus kuitenkin saavutti rajansa, ja syyrialaisten on nyt hyvin vaikea päästä maahan. Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (siirryt toiseen palveluun)on syyttänyt turkkilaisjoukkoja siitä, että ne ovat tappanneet Syyriasta pakoon pyrkiviä ihmisiä.

Turkki  sanoo haluavansa suojautua sekä ääriliike Isisiltä että Syyrian kurdisisseiltä. Turkin mielestä Syyrian kurdien joukot ovat vaaraksi, koska ne ovat Turkissa taistelevan Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n komennossa.

Muurin rakentamisesta vastaa julkiseen asuntorakentamiseen keskittyvä valtionvirasto TOKI.

TOKI:n betonitehtaat ovat valmistaneet seitsemän tonnin painoisia betonielementtejä parinsadan elementin päivävauhdilla. Muuri rakennetaan noin kolmen metrin korkuiseksi, ja sen huipulle asetettavilla piikkilanka-esteillä yritetään lopullisesti varmistaa, että muurin yli ei kiivetä.

Turkkilaismuurin hinnaksi on julkisuudessa arvioitu noin 600 miljoonaa euroa, mutta tarkkoja tietoja ei ole julkaistu. Turkin hallitusta tukevat tiedotusvälineet ovat ylpeinä kertoneet (siirryt toiseen palveluun), että Turkin omasta muurista tulee yksi maailman pisimmistä (siirryt toiseen palveluun).