Supo: Yksittäisten radikaali-islamistien iskujen uhka on kohonnut Suomessa

Suojelupoliisin mukaan vieraiden valtioiden tiedustelutoiminta Suomessa on jatkunut aktiivisena ja aggressiivisena.

Suojelupoliisi ei halunnut diplomaattiehdokasta koskavaa lausuntopyyntöä itävaltalaisten tietoon. Kuva: AOP

Vieraiden valtioiden kiinnostus Suomen päätöksentekoa ja elinkeinoelämää kohtaan on jatkunut aktiivisena, kertoo Suojelupoliisi tänään julkaisemassaan vuoden 2016 vuosikirjassa. Erityisesti verkkovakoiluhavainnot lisääntyivät viime vuoden aikana.

Suojelupoliisin mukaan sen vuonna 2015 antama terrorismin uhka-arvio on edelleen voimassa. Yksittäisten radikaali-islamististen väkivallantekojen uhka Suomessa samoin kuin muualla Euroopassa on kohonnut.

Suojelupoliisin mukaan tiedustelutoiminta on pitkäjänteistä. Viime vuosina yhteyttä on pyritty luomaan nuoriin vaikuttajiin, joiden arvioidaan olevan vuosien kuluttua merkittävässä asemassa. Tiedonhankintaa on Suojelupoliisin mukaan kohdistettu myös kiinnostavissa tehtävissä olevien henkilöiden siviili-identiteetteihin.

– Vieraiden valtioiden tiedustelupalvelut etsivät jatkuvasti sellaisia henkilöitä, jotka voisivat toimittaa heille salassa pidettäviä tietoja heitä kiinnostavista aiheista. Ihmisten olisi lisäksi hyvä tiedostaa, minkälaista tietoa he julkaisevat esimerkiksi somessa. Työnantajat tai viranomaiset eivät pysty suojaamaan työntekijöitä tässä asiassa, Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoo.