Comptelin ulkomaalaisomistus pomppasi – Nokian nostettava tarjoustaan?

Comptelin ulkomaan osakeomistusten määrä on kasvanut lyhyessä ajassa yli 8,5 prosenttiyksikköä. Nokian on saatava vähintään 90 prosenttia Comptelin osakkeista, jotta se voi lunastaa loput.

Comptel
Comptel_ pääkonttorin ulkokuva
Comptelin pääkonttori Helsingissä.Comptel

Ohjelmistoyhtiö Comptelin ulkomaalaisomistus on kasvanut reippaasti Nokian ostotarjouksen jälkeen.

Euroclearin ylläpitämän hallintarekisterin tuoreimmista tiedoista selviää, että helmikuun lopussa ulkomaan tahot omistivat Comptelista 13,63 prosenttia.

Viime vuoden lopussa Comptelin omistajista vain 5,07 prosenttia oli ulkomaalaisia. Omistuksessa on voinut tapahtua vielä kuukauden sisään lisää muutoksia.

Tämä voi tarkoittaa sitä, että verkkoyhtiö Nokian tarjous ei mene läpi ensimmäisellä kierroksella, koska tarjouksen läpimeno vaatii 90 prosenttia osakkeista. Tarjouksen ehtona on, että tämä raja saavutetaan.

– Comptelin ulkomaalaisomistuksissa on ollut havaittavissa muutoksia viime päivinä. Ilmiselvästi jokin taho pyrkii saamaan tämän kymmenyksen haltuunsa, jotta he voisivat neuvotella paremmista ehdoista hinnan suhteen, toteaa Nordnetin päästrategi Jukka Oksaharju.

Onko Nokian tarjous liian halpa?

Nokia on tarjonnut Comptelista 347 miljoonaa euroa eli 3,04 euroa osakkeelta.

Osa analyytikoista ja osakkeenomistajista on pitänyt tarjottua hintaa liian alhaisena. Tarjouksessa on lähes kolmannes ylimääräistä tuolloiseen pörssikurssiin nähden.

Nokia ilmoitti ostavansa Comptelin 9. helmikuuta. Tarjousta edeltävänä päivänä Comptelin osake maksoi Helsingin pörssissä 2,36 euroa. Julkistamispäivänä Comptelin osake nousi nopeasti yli Nokian tarjoushinnan 3,07 euroon.

Tänään aamulla kaupankäynnin alkaessa yhtiön osakkeen arvo oli noin kolme euroa.

Ostotarjouksen kalleus tai edullisuus riippuu siitä, kuinka hyvin odotukset Comptelin liikevaihdon kasvusta toteutuvat.

– Kun suhteutetaan Nokian ostotarjousta Comptelin nykyiseen tulokseen, hinta näyttää hyvin anteliaalta. Nokia taas saa yhtiön halvalla, mikäli yhtiön tuleva ripeä kasvu toteutuu täysimääräisenä tai jopa nykytietoja paremmin, sanoo Oksaharju.

Hän korostaa, että Compelin mahdollisuudet kasvuun Nokian leveiden hartioiden suojissa ovat nykyistä tilannetta paremmat.

"Nokia ei ole ase ohimolla"

Nokian ostotarjous umpeutuu tänään, mutta yhtiö voi jatkaa määräaikaa ja yrittää saada haltuunsa vaaditut 90 prosenttia osakkeista nykyehdoilla.

Nokia voi myös nostaa tarjoustaan, mutta tätä Oksaharju ei pidä todennäköisenä. Lisäksi on mahdollista, että toinen yritys voi tehdä kilpailevan tarjouksen Comptelista.

Jukka Oksaharju ei usko, että Nokia lähtee tarjouskilpailuun.

– Nokialle on kyse varsin pienestä kaupasta, joka ei ole heille välttämätön. Nokian ei tarvitse saada Comptelia hinnalla millä hyvänsä. He eivät ole tässä ase ohimolla, vaan pystyvät myös vetäytymään, jos jokin taho estää tuolla kymmenyksellä kaupat tai nokittaa tarjouksen, hän painottaa.