Hyppää sisältöön

Pulunkakka on parkkitalojen vitsaus – ovelaa lintua torjutaan ultraäänellä, laservaloilla ja piikeillä

Pulun häätäminen on helpommin sanottu kuin tehty.

Jätösten lisäksi rakennuksissa ja niiden rekenteissa makaa linnunraatoja. Kuva: Matti Asikainen / Yle

Luontokokemuksia haetaan joskus hyvinkin kaukaa ja isolla rahalla. Joskus luonto tulee lähelle ihan ilmaiseksi mutta epämiellyttävästi.

Pulunkakka parkkitaloissa on tuttu ilmiö kautta maan. Paikoin linnut sontivat niin pontevasti, että tuotoksia kulkeutuu kauppamatkalta kotiin asti.

Tällekin pulmalle koetetaan etsiä ratkaisuja. Koska pulu ei ole luonnonsuojelulailla rauhoitettu eläin, on lupa kannan harventamiseen haettava Riistakeskuksella.

Olemme siivonneet pulujen jätöksiä 3–4 kertaa vuodessa.

Markku Korjonen

Kiinteistönomistaja on se, jonka vastuulla eläinten torjunta tai hävittäminen lopulta on.

Joensuussa Jokikadulla sijaitsevan parkkitalon käyttäjät ovat siivonneet tiloja pulujen jätöksistä rakennuksen avaamisesta lähtien, kertoo parkkitalon käyttäjä Markku Korjonen.

– Parkkitalo valmistui kymmenisen vuotta sitten. Siitä lähtien olemme siivonneet talkoilla pulujen jätöksiä 3–4 kertaa vuodessa.

Linnut keksivät keinonsa päästä sisälle

Pysäköintitalossa on verkotettu kaikki mahdolliset sisäänpääsyt – lisäksi suuri osa vaakapinnoista ylhäällä on piikitetty.

– Eipä nuo kyllä lintuja näytä häiritsevän. Alakerran portin luona on etenkin aamuisin lintuja odottamassa, että ovet aukeavat. Sitten lintuja lentää sisään ja ulos, kertoo Korjonen.

Konsteja lintujen häätämiseen on monia. Pulujen poissa pitämiseen on kokeiltu ultraäänikarkottimia, laservaloa sekä tietenkin tilojen umpioimista mahdollisimman tarkkaan.

Monesti lintujen hävittäminen ampumalla on tuonut ainakin hetkellisen helpotuksen pulmaan.