Avunhuuto somessa kannatti – vaippapaketti ilmestyi kotiovelle pikavauhtia

Auttaja jätti vaippapaketin autettavan ulko-ovelle puoli tuntia sen jälkeen, kun oli nähnyt hätähuudon Facebook-sivustolla.

sosiaalinen media
Juha-Matti Määttä Oulu
Juha-Matti Määttä näki Facebookissa nuoren äidin hätähuudon ja riensi avuksi.Yle

Miranda Lindeman sai avun hätäänsä nopeasti. Auttaja saapui kotiovelle puoli tuntia sen jälkeen, kun kuuli Mirandan avunpyynnön.

Hätähuudon Miranda puki sanoiksi Facebookin Oulun Puskaradio -sivustolle lasten sairastuttua äkillisesti kotonaan oksennustautiin. Äiti ei päässyt hakemaan lapsilleen edes vaippoja kaupasta.

– Päätin laittaa julkaisun Puskaradioon, että löytyisikö kukaan kuka voisi auttaa.

– Apu tuli nopeasti. Yllätyin, että niin nopeasti joku lähtee auttamaan. Tuntui hyvältä, Miranda kiittelee.

Ihmisten kylmä mieli harmittaa

Juha-Matti Määttä jätti vaippapaketin Mirandan ulko-ovelle puoli tuntia sen jälkeen, kun oli nähnyt hätähuudon Facebook-sivustolla.

Miranda Lindeman Oulu
Miranda Lindeman sai nopeasti apua kotiinsa ilmoitettuaan hädästä Facebookin Oulun Puskaradio -sivustolla.Yle

Sisälle saakka Juha-Matti ei mennyt, sillä omassa kodissa odotti vaimo lasta aivan viimeisillään. Tuleva tuore isä ei halunnut kuljettaa mahdollisesti tarttuvaa vatsatautia kotiin.

Nyt puolentoista viikon ikäisen tyttövauvan isä hämmästelee ihmismielen kylmyyttä.

Tuntuu, että vuosi vuodelta ihmiset tulevat itsekkäimmiksi ja kylmemmiksi

Juha-Matti Määttä

– Tuntuu, että vuosi vuodelta ihmiset tulevat itsekkäimmiksi ja kylmemmiksi. Naapurin hädästä ei paljoa välitetä, Juha-Matti sanoo.

Juha-Matti sanoo päätöksen Mirandan auttamisesta syntyneen rivakasti.

– Vaimo vielä kannusti ja eihän siinä sitten mennyt, kuin puoli tuntia, kun asia oli hoidettu, Määttä muistelee.

Yhteispeli auttaa elämässä

Auttamisen haluun voidaan kasvattaa ja kasvaa, Juha-Matti sanoo. Yhdistelmäajoneuvoa ammatikseen kuljettava Juha-Matti Määttä muistuttaa, että liikennekin sujuu hyvin vain yhteispelillä. Samoin työnteko.

– Luulen, että oma auttamisen haluni lähtee äidinmaidosta. Sieltä kasvatuksesta se tulee. Minua on kasvatettu muistuttamalla, että ihmistä on autettava hädässä, Juha-Matti toteaa.

Sosiaalinen media näytti Mirandan hätätilanteessa parhaat puolensa; nopeuden ja tehokkuuden.

– Puskaradion hyvä puoli on se, että se on hyvin kattava. Apu löytyy monenlaiseen tarpeeseen sen kautta, Juha-Matti toteaa.

Juttu on osa Ylen ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Ratkaisukone-projektia. Siinä etsitään eri puolilta Suomea toimivia ratkaisuja, jotka ovat monistettavissa myös muille paikkakunnille. Tämän jutun teossa mukana ovat olleet opiskelijat Miika Koskela ja Wilma Ruohisto.