Orimattilalaisella ratsastustallilla vaarallista hevosen pääntautia – sairastunut varsa eristetty

Hevostalli joutuu useiksi viikoiksi eristykseen, ettei herkästi tarttuva bakteeritauti leviä muualle. Taudista tulee yrittäjälle ylimääräistä työtä ja kuluja.

Hevosten sairaudet
Hevonen.
Suomen Hippos / Hanna Leppänen

Orimattilan Ratsastuskeskuksen tallilla on todettu pääntautitapaus ja kaksi mahdollista tautiepäilyä. Sairastunut hevonen on viime kesän varsa, jolle nousi ensin kuume. Myöhemmin huomattiin myös suurentunut imusolmuke.

Orimattilan Ratsastuskeskuksen omistaja Eeva Virtanen kertoo, että sairastuneet tai niiden kanssa kosketuksissa olleet hevoset on eristetty muista hevosista heti kuumeoireiden alkaessa. Eristys tehtiin talilla varotoimenpiteenä ennen kuin osattiin epäillä vakavampaa tautia.

– Tällä hetkellä sairastunut varsa voi ihan hyvin ja kuume on laskenut, kertoo Virtanen.

Pääntauti aiheuttaa hevoselle muun muassa korkean kuumeen, yskää, sierainvuotoa sekä turvonneita imusolmukkeita. Suurin osa hevosista paranee taudista ilman lääkitystä, mutta etenkin varsoilla tauti voi johtaa eläimen kuolemaan tai lopettamiseen.

Yrittäjälle ylimääräisiä kuluja

Orimattilan Ratsastuskeskuksessa ei ole ratsastuskoulutoimintaa. Kyseessä on yksityistalli, jossa asuu ratsuja ja ravihevosia. Lisäksi tallilla järjestetään valmennuksia.

– Pääntauti tallilla on yrittäjälle haasteellinen juttu. Tämä aiheuttaa meille paljon ylimääräistä työtä ja taloudellisia menetyksiä esimerkiksi desinfiointikuluina ja mahdollisina uusien asiakkaiden menetyksinä. Rahaa menee muun muassa eäinlääkärikuluihin. Emme voi karanteeniaikana järjestää valmennuksia tallilla, kertoo Virtanen.

Taloudellisia menetyksiä on vaikea yrittäjän mukaan arvioida euroissa, mutta epidemiasta on ilman muuta huomattavaa haittaa toiminnalle. Yrittäjien lisäksi vaikutukset ulottuvat ainakin tallilla asuvien hevosten omistajiin.

– Tallissa asuville ravihevosille tulee kilpailupaussia. Jotkut ratsukot ovat treenanneet kisoihin vuoden ja nyt kilpailut ja valmennukset jäävät väliin, sanoo Virtanen.

Talli on karanteenissa vähintään seuraavat neljä viikkoa. Varmistetusta pääntautitapauksesta on ilmoitettu viranomaisille ja talli on tehnyt asianmukaisen hoitosuunnitelman. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sairaat hevoset pidetään erillään muista ja ne hoidetaan erikseen. Ulkopuolisilta ihmisiltä on pääsy kielletty tallin alueelle, kunnes eläinlääkärit antavat luvan eristyksen purkamiseen.

– Nyt tämä ei onneksi näytä kovin ärhäkältä taudilta, koska uusia tapauksia ei ole meillä ilmennyt, toteaa Virtanen.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän vastaavan valvontaeläinlääkärin Päivi Kuusiston mukaan herkästi leviävästä bakteeritaudista ei ole tullut muita ilmoituksia maakunnassa.

Orimattilan Ratsastuskeskus sijaitsee Hevoskylän kupeessa, joten epidemian leviäminen vaikuttaisi alueella sijaitseviin lukuisiin ravitalleihin.

Iso urakka tallinpitäjälle

Erittäin herkästi tarttuvan pääntaudin aiheuttaa Streptococcus equi subsp. equi -bakteeri. Eviran ohjeiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) epidemian aikana sairaille ja terveille hevosille olisi hyvä olla omat hoitajansa.

Karanteeniaikana vaaditaan paljon desinfiointeja ja vielä epidemian päättymisen jälkeen kaikki rakenteet on pestävä huolellisesti. Bakteeri voi elää pinnoilla pitkäänkin. Siksi huolellinen puhdistus on tarpeen.

Eristystoimenpiteet voidaan lopettaa ja talli avata uudelleen hevosliikenteelle, kun kaikki hevoset ovat parantuneet, eivätkä enää eritä pääntautibakteeria. Suurin osa hevosista on puhdistunut bakteerista viimeistään kuuden viikon kuluttua oireiden loppumisesta.