1. yle.fi
  2. Uutiset

Saamelaiskäräjät Suomessa ja Norjassa aikovat valittaa Tenosopimuksesta

Saamelaisten mukaan heitä ei kuultu ajoissa ja riittävästi, kun Tenosopimusta valmisteltiin.

Suomen saamelaiskäräjät
Teno, Utsjoki. Pohjois-Euroopan pisin lohijoki. Teno virtaa Suomen ja Norjan läpi.
Teno, Utsjoki. Pohjois-Euroopan suurin, luonnontilainen lohijoki. Teno virtaa Suomen ja Norjan läpi.Pasi Peiponen / Yle

Suomen ja Norjan saamelaiskäräjät vastustavat yhdessä Tenon kalastussopimusta. Saamelaiset ovat pettyneitä kansallisiin parlamentteihin sen vuoksi, ettei saamelaiskäräjiä kuultu sopimuksen valmistelussa.

Nyt hyväksytty sopimus rikkoo saamelaisten mukaan heidän ihmisoikeuksiaan. Käräjien mukaan asia tullaan ratkaisemaan maiden tuomioistuimissa.

– Tästä syystä asia tullaan ratkaisemaan Norjan ja Suomen tuomioistuimissa, ja juridisesta näkökulmasta katsottuna olemme varmoja, että saamelaisten ihmisoikeudet ovat lopulta keskiössä. Tämä voidaan nähdä monin tavoin hallitustemme epäonnistumisena, koska he eivät onnistuneet löytämään ratkaisua poliittisten järjestelmiemme kautta, maiden saamelaiskäräjät kirjoittavat yhteisessä tiedotteessaan.

Aiemmin tällä viikolla Oikeuskansleri lausui, että maa- ja metsätalousministeriö rikkoi saamelaiskäräjälakia ja perustuslaissa turvattua hyvää hallintoa neuvotellessaan Teno-sopimuksesta käräjien kanssa vasta sen jälkeen kun sopimuksen sisältö oli jo sovittu Norjan kanssa.

Suomen ja Norjan välinen Teno-sopimus säätelee kalastusta Tenojoen vesistössä. Sopimuksen valmistelu kesti kaikkiaan viisi vuotta.

Lue seuraavaksi