Radio on yksinäiselle ystävä – "En tiedä tottuuko yksinäisyyteen ikinä"

Suomessa joka viides kertoo olevansa yksinäinen. Tervolan Färinvaarassa asuva Veijo Sahlberg on yksi heistä.

yksinäisyys
Veijo Sahlberg tupakoi ja selaa puhelintaan
Kati Siponmaa / Yle

Metsän suojissa, kaukana Tervolan taajamasta Veijo Sahlberg juo jo toiset kahvit samalle aamulle. Pihaan on kaartanut pitkästä aikaa auto ja toimittaja tulee katkaisemaan yksinäisen arjen.

Sahlbergin silmiin asti ulottuva virnistys on tarttuva, kun alun perin Vaasasta kotoisin oleva mies kertoo kuinka päätyi pohjoisen pikkukuntaan.

– Aina jonkun perässä juostaan ja useimmiten sen perässä, johon ei aurinko paista.

Pohjoiseen mies jäi, vaikka nainen kenen perässä Sahlberg aikoinaan muutti, kuuluu nykyään menneisyyteen. Sukulaiset ovat kaukana ja eri puolilla Suomea. Mihinkäs sitä enää kodistaan lähtisi?

Puhelimella mies tavoittaa elossa olevia sukulaisia, mutta liiaksi asti ei heilläkään ole aikaa jutella niitä näitä.

– Kaikilla on omat kiireensä ja askareensa, mies myöntää.

"Mulla on ainakin kahdeksan radiota talossa"

Tärkeäksi seuralaiseksi on muodostunut alueellista ohjelmaa lähettävä radio ja tutut toimittajat Yle Kemin toimituksessa.

– Eipä täällä juuri muuta seuralaista olekaan. Mulla on ainakin kahdeksan radiota talossa. Makuuhuoneessakin on yksi yötä päivää päällä.

Tämä on tällaista torjuntataistelua päivästä toiseen.

Veijo Sahlberg

Yksinäisen elämä voi olla myös turvatonta ja puhelimesta on tullut Sahlbergille tärkeä turva. Mies kertoo huomanneensa puhelimen tärkeyden hädän hetkellä kun puutöissä lipsahtikin kirves jalkaan ja hän joutui verta pulppuavana kinkkaamaan sisälle hakemaan luuriaan – nyt puhelin kulkee kokoajan mukana.

Tottumus on ihmisen toinen luonto ja Sahlbergkin sanoo tottuneen itsenäiseen eloon.

– En tiedä tottuuko yksinäisyyteen ikinä kokonaan, mutta tähän saakka on mennyt viisi ja puoli vuotta ihan tuosta noin vaan. Tämä on tällaista torjuntataistelua päivästä toiseen.

Yli 70-vuotiaalle Veijo Sahlbergille tärkeiksi juttukavereiksi tulleet lähialueen ihmiset ovat jo edesmenneet ja hän kokee, että varttuneemmalla iällä ei ole enää ihan helppoa alkaa solmia uusia tuttavuuksia.

– Tuossa kylällä kaupassa käydessä aloin eräälle vaimokkeelle juttelemaan, niin tämä vain vilkaisi ja murjaisi, että "enhän mie edes tunne sinua", Sahlberg hymähtää.

Veijo Sahlberg olohuoneessaan
Viherkasvit ovat Sahlbergille tärkeitä ja niitä on yhden miehen taloudessa paljon. Kati Siponmaa / Yle

Sosiaalinen media – toiset tykkää, toiset ei

Monille helpotusta yksinäisyyteen on tuonut sosiaalinen media ja sieltä löytyvät kohtalotoverit. Yle Kemin toimitukseen otti yhteyttä nimettömänä pysyttelevä henkilö, joka kertoi löytäneensä helpotusta tilanteeseensa Facebookin Yksinäiset yhteen -ryhmästä.

– Ryhmä on perustettu yksinäisen avuksi löytää vertaisiaan. Se on toiminut jo yli kahden vuoden ajan. Ystäviä on etsitty ja löydetty jopa ihan live-elämään asti, kertoo viestissään lapsuudesta asti yksinäisyydestä kärsinyt henkilö.

Veijo Sahlberg ei kuitenkaan somesta perusta. Kevään lapseksi tunnustautuva Sahlberg sanoo saavansa voimaa luonnon heräämisestä ja päivittäisten rutiinien hoitamisesta.

Tervolan Färinvaaran asukkia kannattelee myös hurtti huumori.

– Jos mikään muu ei saa nousemaan sängystä ylös ja heräämään, niin kusihätä kuitenkin, mies velmuilee.