Lappiin luvassa paha kelirikko tänä keväänä

Lapin ely-keskus arvioi, että kelirikosta saattaa tulla vaikea. Jos kevät etenee lauhana, kelirikko voi alkaa normaalia aikaisemmin.

kelirikko
Rekka liikenteessä jäisellä maantiellä.
Karoliina Haapakoski / Yle

Kelirikosta on odotettavissa vaikeaa koko Pohjois-Suomen alueelle. Teiden kelirikkokausi alkaa Lapin alueella yleensä huhtikuun puolivälissä ja kestää sääoloista riippuen aina kesäkuun alkupäiviin saakka.

Lauha kevätkausi voi kuitenkin vaikuttaa siten, että kelirikkokausi alkaa Lapissa normaalia aiemmin. Lapissa kelirikolle alttiita teitä on kuitenkin muuta maata vähemmän.

Lapin ely-keskuksen kelirikkoennuste (siirryt toiseen palveluun) on laadittu syksyn ja alkutalven sääolosuhteiden perusteella. Lapin tiestöä tullaan todennäköisesti rajoittamaan noin 650 km, joista päällystettyjen teiden osuus on yksi kolmasosa ja sorateiden kaksi kolmasosaa.

Kevään painorajoitusennuste perustuu oletukseen, että roudan sulamisaikana kevään sää, kuivumisolosuhteet ja raskaan liikenteen määrä ovat tavanomaiset. Viime keväänä painorajoituksia asetettiin 718 km matkalle.

Jos kelirikkotilanne kehittyy sellaiseksi, että tien vaurioituminen on odotettavissa, liikennettä ryhdytään rajoittamaan asettamalla tielle suurinta sallittua ajoneuvon tai ajoneuvoyhdistelmän painoa osoittavat merkit. Yleisimmin käytetty painorajoitus on 12 tonnia.