1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vakuutuspetos

Autokauppias käräjille törkeästä petoksesta – Syyttäjä: Sytytti firmansa tuleen, sitoi itsensä nippusiteillä ja syytti mafiaa

Syyttäjän mukaan vuonna 2013 tapahtuneen palon takana oli vakuutuspetos.

vakuutuspetos
Tampereen oikeustalo
Antti Eintola / Yle

Pirkanmaan käräjäoikeudessa on puitu poikkeuksellisen mielikuvituksellista petosjuttua keskiviikkona. Syytettynä on autokauppaa pyörittänyt yrittäjä. Syyttäjän mukaan yrittäjä lavasti autoliikkeen tiloissa tilanteen, jota alun perin tutkittiin yrittäjään kohdistuneena murhan yrityksenä.

Haastehakemuksessa kuvaillaan, kuinka yrittäjä sytytti Tampereen Lielahdessa sijainneen liiketilansa kolmesta eri paikasta palamaan. Sen jälkeen hän meni itse takahuoneeseen, sitoi kätensä yhteen nippusiteillä ja huusi apua. Yrittäjä pelastettiin palavasta liikkeestä savusukeltamalla ja vietiin hoidettavaksi.

Yrittäjä oli etukäteen valmistellut viranomaisten ja vakuutusyhtiön erehdyttämistä mm. kertomalla ystävälleen, että Venäjän mafia jahtaa häntä. Samankaltaisen viestin venäläisiltä kohdistuvasta uhasta ja tapahtumapäivänä olevasta tapaamisesta yrittäjä oli lähettänyt poliisille hetkeä ennen paloa.

Syyttäjän mukaan tutkinnassa on selvinnyt, ettei syytetyn kertomus ulkopuolisista tekijöistä pidä paikkaansa ja ettei liiketilaa ole voinut sytyttää kukaan muu kuin yrittäjä itse.

Oikeudessa todisteena ovat olleet mm. kuvat huoneesta, jossa yrittäjä löydettiin. Niissä näkyy mm. oven alla ollut pusero, joka on estänyt savun tulemista huoneeseen. Huoneesta ei löytynyt lämpö- eikä savuvahinkoja, joten yrittäjän vammat eivät ole aiheutuneet kyseisessä huoneessa.

Yrittäjän käsissä olleesta nippusiteestä löydetty DNA kuuluu yrittäjälle itselleen. Syyttäjän mukaan yrittäjä oli kiristänyt nippusiteen käteensä itse hampaiden avulla erehdyttämistarkoituksessa.

Syyttäjän mukaan yrittäjä erehdytti vakuutusyhtiön maksamaan perusteettomia vakuutuskorvauksia yli 36 000 euron arvosta. Syyttäjä vaatii yrittäjälle ehdollista vankeusrangaistusta.

Lue seuraavaksi