1. yle.fi
  2. Uutiset

Pienryhmistä Helsingin pormestariksi pyrkii kolme miestä – SKP:n konkari lakkauttaisi ensitöikseen uuden virkansa

Sekä SKP:n Yrjö Hakanen että Liberaalisen puolueen listan Kim Sjöström panisivat Helsingin rakentamaan itse lisää asuntoja. Terve Helsinki -liikkeen Harri Lindell sen sijaan rajoittaisi muuttoa pääkaupunkiin.

kuntavaalit
Kuntavaalit 2017: Pormestarikierros - Yrjö Hakanen
Kuntavaalit 2017: Pormestarikierros - Yrjö Hakanen

Jos Suomen kommunistisen puolueen kaupunginvaltuutetusta Yrjö Hakasesta tulee Helsingin pormestari, lakkauttaisi hän ensi töikseen koko pormestarin viran.

– Minä tähtään sellaiseksi pormestariksi, jonka ensimmäinen ehdotus tulisi olemaan pormestarimallin hylkääminen. Tilalle pitäisi saada asukasdemokratia eli osallistuva lähidemokratia.

Hakasen mukaan Helsinki on rikas kaupunki ja on ollut sitä jo pitkään. Hakanen muistuttaa, että Helsinki on tehnyt voittoa vuodesta 2002 lähtien ja vuonna 2016 ylijäämä oli 464 miljoonaa euroa.

Hänen mukaansa kaupunkilaisten pitäisikin päästä itse päättämään, minne voitot ohjataan. Myös Hakasella itsellään on toki omat ehdotuksensa.

– Näistä voitoista pitäisi ohjata osa palveluihin, työllistämiseen ja kohtuuhintaiseen asuntotuotantoon. Yksi keino olisi se, että kaupunki ei nostaisi niin paljon tonttivuokria kuin se nyt tekee.

Vaikka vaihtoehtopormestaria ei kaupunkiin valittaisikaan, Hakasen mukaan vaaleilla on tärkeä merkitys.

– Vaaleissa valitaan 85 jäsenen kaupunginvaltuusto ja on tärkeää, että ihmiset ottavat kantaa siihen poliittiseen linjaan, jota he haluavat valtuuston toteuttavan. Valtuuston voimasuhteista riippuu se, millaisia toimeksiantoja pormestarille annetaan. Mielestäni pääkysymys on se, mitä valtuuston halutaan tekevän.

Hakanen: Kaupungille oma rakennusliike

Hakanen kertoo idean, jolla Helsinki voisi ratkaista sekä työttömyys- että asunto-ongelman kerralla. Helsingin pitäisi hänen mielestään perustaa oma rakennusliike ja rakentaa itse edullisia vuokra-asuntoja.

– Näin kaupunki voisi palkata rakennusalan väkeä itse töihin. Lisäksi kaupunki voisi alkaa itse tuottaa tiettyjä informaatioteknologian sovelluksia. Kaupungin peruspalveluissa, kuten päivähoidossa ja sairaaloissa, tarvitaan hirveästi lisää ihmisiä.

Hakanen määräisi kaupungin itse rakentamiin taloihin myös vuokrakaton halvan vuokran takaamiseksi. Muutenkin koko asuntotuotanto-ohjelma pitäisi kääntää päälaelleen.

– Nykyisessä ohjelmassa tavallisten vuokra-asuntojen osuus on vain 20 prosenttia koko tuotannosta eli suurin osa tuotannosta on kalliita kovan rahan asuntoja, joihin tavallisella ihmisellä ei usein ole mahdollisuutta päästä. Helsinki on sellainen kasvukeskus, jossa tarvitaan vuokrasääntelyä eli jonkinlainen katto vuokrille.

Hakanen uskoo, että Helsinki kasvaa, mutta se ei saisi kasvaa liikaa. Kaupungin nykyjohdon kasvutavoitteet ovat liian kovia, eivätkä ne ole hyväksi Helsingille eikä muulle Suomelle. Hän ei kuitenkaan ryhtyisi rajoittamaan kasvua.

– Nythän ei ole kysymys siitä, että kasvua rajoitetaan, vaan siitä, että annetaan ihmisille mahdollisuus elää ja tulla toimeen kotiseuduillaan. Tällä hetkellä palveluita ja työpaikkoja ajetaan alas suuressa osassa Suomea. Ihmiset pakotetaan muuttamaan, mutta minä en kannata tällaista pakkomuuttoliikkeen kiihdyttämistä.

Harri Lindell: "Me emme saa antaa sellaista kuvaa, että Helsingissä on kivaa ja tulkaa kaikki tänne asumaan"

Pormestariehdokas Harri Lindell.

Katajanokalla, meren rannalla, ratikkapysäkin ja kaikkien palveluiden äärellä asuva, sitoutumattomana Kristillisdemokraattien listalta pormestariksi halajava Harri Lindell on niin ikään sitä mieltä, ettei kaikkien tarvitse tulla asumaan Helsinkiin. Toisin kuin SKP:n Hakanen, Lindell haluaisi jopa rajoittaa pääkaupunkiin muuttamista.

– Minun mielestäni Helsinki ei saisi kasvaa kuin pullataikina. Asuntopula kasvaa koko ajan. Miksi kaikkien ihmisten pitäisi muuttaa edes Helsinkiin? Minun mielestäni koko Suomi pitäisi pitää asuttuna ja Helsingin kasvun olla maltillista.

Väen virtaa pääkaupunkiin voisi suitsia esimerkiksi tiedottamalla.

– Me kerromme itse ulospäin, että meille tulee 10 000 ihmistä joka vuosi lisää ja että Helsingissä tulee olemaan miljoona asukasta. Sehän on vain korttitemppu, eikä sillä ole todellisuuden kanssa mitään tekemistä. Me emme saa antaa ihmisille sellaista kuvaa, että kaikkien kannattaa tulla Helsinkiin, että täällä on kivaa. Meillä on jatkuva asuntopula täällä ja asuntojen hinnat ovat aivan pilvissä, Lindell toteaa.

Kohtuuhintainen työvoima yrittäjätaustaiselle Lindellille toki kelpaisi.

– Pidän yrittäjien puolta, koska itse olen pitkäaikainen yrittäjä ja haluan, että yrittäjät saavat kohtuuhintaista työvoimaa Helsinkiin. Mutta kohtuuhintainen työvoima ei voi asua Helsingissä, jos asuntojen hinnat ovat niin korkeat. Minusta on vähän epäinhimillistä, jos ihminen joutuu tekemään kahta eri työtä tullakseen toimeen Helsingissä.

Lindell siirtäisikin työt maaseudulle, eikä ihmisiä maaseudulta kaupunkiin.

– Kyllä minä uskon, että töitä riittää myös maaseudulle, jos pidämme maaseudun elävänä. Moni yritys voisi investoida myös Helsingin ulkopuolelle. Se olisi myös yrityksille edullisempaa.

– Toki Helsingissä on palveluja ja kaikkea kivaa, joten ymmärrän ihmisiä, jotka haluavat täällä asua. Tervetuloa vaan! hän kuitenkin sanoo.

Entinen perussuomalainen toivoo tasa-arvoa

Lindell erosi talvella 2017 perussuomalaisista ja on nyt ehdolla Paavo Väyrysen vanavedessä sitoutumattomana kristillisten listalla. Väyrynen on niin ikään Helsingissä KD:n sitoutumattomana ehdokkaana, ja hänen mukanaan puolueen riveihin liittyi Terve Helsinki -niminen liike.

Ex-perussuomalainen Lindell sanoo olevansa nykyään tasa-arvon kannattaja.

– Itse olin aikaisemmin perussuomalaisissa ja olin toista mieltä tai siis jouduin olemaan toista mieltä tasa-arvosta. Sittemmin pyysin julkisesti kaupunginvaltuuston istunnossa anteeksi kantaani.

– Me kaikki olemme tasa-arvoisia tai meidän pitäisi olla tasa-arvoisia, mutta valitettavasti se ei aina vaan toteudu.

Hän jakaisi maahanmuuttajataustaiset lapset tasaisemmin Helsingin eri kouluihin, jotta koulut eivät eriarvoistuisi liikaa.

Joukkoliikennettäkin pitää kehittää, mutta yksityisautoilu on Lindellin mielestä yksi helsinkiläisten kansalaisoikeus.

Kim Sjöström: "Helsingin asuntopulaa ei edes markkinatalous pelasta"

Markkinatalouden vahva kannattaja, Liberaalisen puolueen yhteislistalta pormestariksi halajava Kim Sjöström ajaa hieman yllättäen ilmaista joukkoliikennettä Helsingin keskustaan.

– Silloin ihmiset voisivat jättää autonsa kantakaupungin ulkolaidoille ja siirtyä ilmaiseen julkiseen liikenteeseen, eikä heidän tarvitsisi tuoda autoa kantakaupungille asti, ellei sen tuominen keskustaan ole todella tarpeen.

Helsingin asuntopolitiikka on Sjöströmin mukaan niin huonolla tolalla, ettei markkinatalouskaan voi sitä pelastaa.

– Liberaalina minun kuuluisi sanoa, että asuntotuotanto pitäisi rajoittaa yksityissektorille, mutta nyt on havaittu, että täällä metropolissa se ei onnistu. Asuntojen tarve on niin valtava, että minun mielestäni kaupungin pitäisi tarttua siihen hommaan.

Toimeen sopisi kaupungin vuokrataloyhtiö.

– En myöskään vastusta sitä, että valtio rakennuttaa jonkun verran asuntoja Helsinkiin, mutta mutta kyllä Helsingin kaupungin tulee niitä rakennuttaa.

Vaikka asuntotuotannossa liberaalin usko markkinatalouteen horjuu, kokonaan Sjöström ei ole toki valmis sitä kuoppaamaan.

– Markkinatalous ei ole kuollut ja se on parhaiten toimiva järjestelmä, mutta Helsingissä on eletty hankalassa, rajoittavassa tilanteessa jo niin pitkään, että se on aiheuttanut luonnottaman tilanteen. Silloin saatetaan tarvita korjaustoimia, jotka eivät pelkästään pohjaudu markkintalouteen tai yksityisiin markkiohin.

"Pakko tappaa motivaation"

Sjöström ei pelkää, että kaupungista tulisi asuntorakentamisessa kilpailijaa yrityksille samalla tavalla kuin silloin, jos se ryhtyisi harjoittamaan vaikkapa vähittäiskauppaa tai teollisuustuotantoa.

– Kyllähän kunnalle ainakin väliaikaisesti sopii esimerkiksi vuokra-asuntojen sijoitusrakentaminen ja kyllä kaupunki voi joksikin aikaa ryhtyä sijoitusomistajaksi.

Sjöström ei kuitenkaan yleensä usko pakkoihin: hänen mukaansa pakko tappaa motivaation.

– Jos niin sanottua pakkoruotsia ei olisi, uskon, että ruotsin kielen taito olisi paljon parempi suomalaisilla. Itse osaan hyvin ruotsia, mutta en pakottaisi muita sitä opiskelemaan.

Pormestariehdokas Kim Sjöström.

Juttua muokattu 30.3. 2017 kello 14.03 Otsikossa ensiksi mainittu "pienpuolueet" muutettu muotoon "pienryhmittymät". "Terve Helsinki -lista" muutettu muotoon "Terve Helsinki -liike".

Lue seuraavaksi