Tukiyhdistys haluaa nopeuttaa asevelvollisena vammautuneiden pääsyä kuntoutukseen – Valtiokonttori kiistää viivytykset

Valtiokonttori saa vuosittain noin 1500 vahinkoilmoitusta sotilastapaturmista tai -sairauksista.

Laitilassa kuntoutetaan rauhanturvatehtävissä vammautuneita. Tukiyhdistys ajaa samantapaisia mahdollisuuksia asepalveluksessa vammautuneille. Kuva: Annika Holmbom / Yle

Asevelvollisena vammautuneiden kuntoutusta halutaan parantaa. Asiaa ajaa tukiyhdistys, joka on tyytymätön sotilastapaturmalain uudistukseen. Sotilastapaturmalaki korvattiin vuoden alussa kahdella uudella lailla, joista varusmiehiä koskee laki sotilastapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta (siirryt toiseen palveluun).

Asevelvollisena vammautuneiden tuki -yhdistyksen mukaan yksi ongelmista on kuntoutuspäätöksen viivästyminen. Puheenjohtaja Alpo Penttisen mukaan päätöstä Valtiokonttorin maksusitoumuksesta voi joutua odottelemaan kuukausia.

– Paras kuntoutuksen momentum (otollisin aika) on silloin jo mennyt ohi. Lopputulos voi olla huonompi, jos kuntoutus viivästyy.

Valtiokonttorin ylilääkäri Janne Leinonen kiistää yhdityksen kritiikin.

– Tämä on voimakkaasti liioiteltu ja pessimistinen kuva asioista. Keskimääräinen käsittelyaikamme on 23 vuorokautta. Kiireelliset asiat ratkaisemme muutamissa päivissä ellei jopa tunneissa, Leinonen sanoo.

Ylilääkäri Janne Leinonen painottaa, ettei kenenkään lääkinnällinen kuntoutus viivästy korvauspäätösten odottelun takia. Hoitoonohjaus on hoitavien lääkärien käsissä.

Ministeriö seuraa lakiuudistuksen onnistumista

Asevelvollisena vammautuneiden tuki -yhdistys haluaa myös yhdenmukaistaa kuntoutuksen. Puheenjohtaja Alpo Penttisen mukaan on ongelmallista, että vammautuneita kohdellaan eri tavalla vammautumisajankohdan mukaan.

Yhdityksen mukaan parhaassa asemassa ovat vanhimmat ikäluokat, joille vanha sotilasvammalaki takaa säännöllisen kuntoutuksen vamman haitta-asteen mukaan. Vuoden 1991 jälkeen vammautuneille ei tarjota vastaavaa.

Valtiokonttorin ylilääkäri Janne Leinonen on puolestaan sitä mieltä, ettei vanhanmallinen veteraanikuntoutus ole enää tätä päivää. Hänen mukaansa nuoremmat ikäluokat saavat tavoitteellista kuntoutusta yksilöllisten tarpeiden mukaan. Painotus on avokuntoutuksessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö ottaa vastaan lausuntoja uuden lain toimivuudesta ensi vuoden loppuun saakka. Asevelvollisena vammautuneiden tuki aikoo yhdistyksenä olla aktiivinen ministeriön suuntaan.

Valtiokonttorille tulee vahinkoilmoituksia sotilastapaturmista tai -sairauksista noin 1 500 vuodessa. Valtaosa vammoista on lieviä. Pysyviä vammautumisia sattuu vuosittain joitakin kymmeniä.