1. yle.fi
  2. Uutiset

Nobel-voittaja Bengt Holmström ohjeisti kansanedustajia: Julkiselle sektorille ei voi soveltaa yksityisen oppeja

Talouden Nobel-palkinnon voittanut Bengt Holmström piti kansanedustajille juhlapuheen eduskunnassa.

taloustieteilijät
Uutisvideot: Nobel-voittaja tylytti Stubbia
Uutisvideot: Nobel-voittaja tylytti Stubbia

Vasemmisto sai eväitä julkisen sektorin puolustamiseen ja oikeisto sen kurittamiseen, kun talouden Nobel-voittaja Bengt Holmström piti juhlapuheen eduskuntasalissa keskiviikkona.

Vajaan tunnin kestäneessä esitelmässään Holmström sekä puolusti julkista sektoria että sanoi sen pienentämisen olevan ratkaisu.

Holmströmin mukaan on väärin ajatella, että julkinen sektori on tehoton ja kallis. Sille ei tule myöskään soveltaa yksityisen sektorin oppeja, kuului maineikkaassa MIT-yliopistossa opettavan Bengt Holmströmin oppi.

– Ne toimivat ihan eri tavalla, Holmström sanoi.

Julkinen sektori on hänen mukaansa kyllä kallis ja hankala, mutta se ei ole tehoton.

– Ennemmin kuin ajatellaan, että tehdään julkisesta sektorista supertehokas, tulee ajatella, mihin julkista sektoria tarvitaan, Holmström sanoi.

Yksi tällainen paikka on hänen mukaansa esimerkiksi kaupunkien kaavoittaminen.

Kun Holmström huomasi eduskunnan vasemmiston innostuvan puheestaan, hän huomautti, että he eivät pidä seuraavasta kohdasta. Julkisen sektorin tehostaminen ei ole ratkaisu, vaan ratkaisu on sen supistaminen, Holmström sanoi.

– Tämä tarjoaa jokaiselle jotakin, professori nauratti kansanedustajia.

Korkeakouluissa paljon tehtävää

Holmström puhui pitkään myös korkeakouluista, koska ne ovat hänelle "sydäntä lähellä". Suomen korkeakouluista Holmström sanoi olevansa huolissaan.

– Suomen tilanne ei ole hyvä korkeakoulujen suhteen.

Yksi on ongelma on hänen mukaansa se, että yliopistoihin menee liian vähän opiskelijoita. Lisäksi yliopistojen rahoitukseen tehdyt leikkaukset ovat asia, jota Holmström ei ymmärrä.

Ja kuten julkisen sektorin puolustamisen kohdalla, Holmström esitteli korjausehdotuksia, jotka varmasti olivat mannaa enemmän salin oikealle laidalle.

– Suomessa yliopistoja voitaisiin mahdollisesti yksityistää tai päästää vapaaksi.

Opetuksen laatu on Holmströmin mukaan monin paikoin heikkoa Suomessa. Lisäksi hän piti kummallisena, että Suomessa opiskelijat käyvät töissä. Sellaista ei Yhdysvalloissa tapahdu, vaan siellä opiskelijat ovat yliopistossa "töissä".

Ylipäänsä Holmström sanoi kaipaavansa eurooppalaiseen yliopistomaailmaan lisää kilpailua. Kilpailu toisi lisää vaihtoehtoja opiskelijoille. Ja Nobel-voittaja Holmströmille juuri valinnanvara on markkinatalouden tärkein piirre.

Lue seuraavaksi