1. yle.fi
  2. Uutiset

Saamelaiskäräjät Suomessa ja Norjassa jatkavat Teno-taistelua

Suomen ja Norjan saamelaiskäräjät aikovat yhteistuumin hakea apua kansainvälisiltäkin tahoilta, kertoo Tiina Sanila-Aikio. Tenon kalastussopimus hyväksyttiin kummassakin maassa. Myös Utsjoen kalastuskunnat aikovat valittaa asiasta.

Kotimaan uutiset
Sámediggi 21.06.2016
Ville Fofonoff / Yle

Norjan suurkäräjät hyväksyivät ehdotetun Tenon kalastussopimuksen saamelaiskäräjien vankasta ja selkeästä vastustuksesta huolimatta. Suomen eduskunta hyväksyi sopimuksen viime viikolla.

Suomen ja Norjan saamelaiskäräjät vastustavat yhdessä Tenon kalastussopimusta. Saamelaiskäräjät ovat pettyneitä Suomen ja Norjan hallituksiin ja kansallisiin parlamentteihin sekä siihen, että niiltä puuttui usko ja tahto löytää poliittinen ratkaisu asiaan kuuntelemalla saamelaiskäräjiä ja saamelaisia – heitä, joita asia koskee.

Sanila-Aikio: "Pyydämme kansainvälisesti apua"

Saamelaiskäräjät pyytävät maailmanlaajuisesti tukea kansainvälisiltä organisaatioilta sekä muilta alkuperäiskansoilta, jotta taistelua Tenon kalastussopimusta vastaan pystyttäisiin jatkamaan.

Tiina Sanila-Aikio
Pirita Näkkäläjärvi / Yle

Suomen saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio sanoo, että kummankin maan saamelaiskäräjät jatkavat onnistunutta yhteistyötään.

– Pyydämme kansainvälisesti apua ja huomiota saamelaisten tilanteelle, joka on syntynyt Tenon sopimuksen yhteydessä, hän toteaa.

Sanila-Aikion mukaan Suomen puolella käydään vielä muutamia neuvotteluita, esimerkiksi Tenon sivujokien osalta Metsähallituksen kanssa.

"Asiantuntijoilla halua auttaa"

Sanila-Aikio kertoo, että nyt saamelaiskäräjien tarkoituksena on raportoida tilanteesta kansainvälisille toimijoille.

– Etsimme myös yhdessä niitä mahdollisia väyliä, miten toimia jatkossa niin kansallisella tasolla kuin käräjäjärjestelmänkin puitteissa sekä kansainvälisesti.

Sanila-Aikion mukaan sopimus rikkoo saamelaisten ihmisoikeuksia ja asiaa on tarkasteltava vielä monin eri tavoin. Hän kertoo huomanneensa sosiaalisen median kautta myös kansainvälisten asiantuntijoiden halun auttaa.

– Asiantuntijat ovat tarjonneet apua yksittäisille ihmisille, ja onkin kyse siitä, että oikeuksien omistajat ovat nyt pääroolissa tässä. Saamelaiskäräjät joen kummallakin puolella tukevat yksittäisiä ihmisiä ja pyyntiyhteisöjä.

Kalastuskunnillakin suunnitelmissa valittaa

Myös kalastuskuntien on tarkoitus valittaa sopimuksen hyväksymisestä. Utsjoen kirkonkylän kalastuskunnan esimies Mika Aikio kertoo kalastuskuntien ottaneen sopimuksen hyväksymisen niin ikään surullisena vastaan.

– Olen todella pettynyt, hän toteaa.

Muidenkin utsjokelaisten tuntemuksista Aikiolla on selkeä kuva.

Tenojoki
Vesa Toppari / Yle

– Kyllä voin sanoa, että ovat suuttuneita, kun tällä tavoin ihmisten omaisuutta rikotaan.

Kun Norjankin osalta saatiin päätös, on aika koota kalastuskunnat yhteen ja päättää jatkotoimenpiteistä. Aikion mukaan heidän on nyt yhdessä suunniteltava, minne valitus kannattaisi tehdä. Mahdollisia vaihtoehtoja olisivat esimerkiksi YK tai EU:n komissio.

– On mietittävä tarkasti, mikä on paras tie, päättää Aikio.

Lue seuraavaksi