1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjän pohjoisessa ilmaston lämpeneminen ei pelota: "Ei meillä ole mitään ilmastonmuutosta"

Pohjoisvenäläisessä Arkangelin kaupungissa ilmastonmuutokseen suhtaudutaan skeptisesti. Kysyimme neljältä paikalliselta asukkaalta ilmastonmuutoksesta ja arktisen alueen tulevaisuudesta.

Venäjä
Katunäkymä Arkangelista.
Erkka Mikkonen / Yle

ARKANGELI Tutkijoiden mukaan ilmasto lämpenee arktisella alueella kaksi kertaa muuta maapalloa nopeammin. Vienanmeren rannalla Arkangelissa ilmastonmuutokseen kuitenkin suhtaudutaan epäillen.

Ilmastonmuutoksesta seuraa suuria ympäristöongelmia, mutta se voi tarjota pohjoisille alueille myös uusia taloudellisia mahdollisuuksia.

Jääpeitteen vetäytyessä Pohjoisen Jäämeren öljy- ja kaasuvarantojen hyödyntäminen voi helpottua ja liikennöinti pohjoista merireittiä Koillisväylää pitkin vilkastua. Toiveikkaimmat odotukset arktisen alueen noususta maailmantalouden uudeksi moottoriksi ovat laantuneet, mutta pitkällä aikavälillä alueen talousmahdollisuuksiin uskotaan.

Suomessa arktisten kysymysten tärkeys korostuu, kun Suomi aloittaa Arktisen neuvoston kaksivuotisen puheenjohtajuuskautensa toukokuussa. Tänään keskiviikkona Pohjois-Venäjän Arkangelissa alkanut kansainvälinen Arktinen foorumi tarjoaa Suomelle tilaisuuden tehdä puheenjohtajuuskautensa tavoitteita tunnetuksi.

Kysyimme Oulun korkeudella sijatsevan Arkangelin asukkailta, miten he suhtautuvat ilmastonmuutokseen ja millaisia odotuksia heillä on arktisen alueen tulevaisuuden suhteen.

Sergei Šestakov

Sergei Šestakov
Sergei ŠestakovErkka Mikkonen / Yle

Se mitä puhutaan ilmaston lämpenemisestä ei ole totta.

Sergei Šestakov

– Olen asunut koko ikäni Arkangelissa. Täällä sää on aina vaihdellut kylmemmästä lämpimämpään, mikä pysyy ilmaston normaalin kausittaisen vaihtelun rajoissa. Se mitä puhutaan ilmaston lämpenemisestä, ei ole totta.

– Muistan yhdenkin kevään, kun kaupungin keskusta tulvi niin, että kelluimme lasten kanssa omatekoisilla lautoilla eteenpäin. Sellaista ei ole ollut pitkään aikaan, mutta tänä talvela lunta on ollut niin paljon, että ehkäpä se on taas edessä.

– Uskon, että Koillisväylällä on tärkeä rooli Arkangelin kehitykselle, sillä olemme yksi tärkeimmistä kaupungeista pohjoisen merireitin varrella.

Jelena Katšur

Jelena Katšur
Jelena KatšurErkka Mikkonen / Yle

Ei täällä ole mitään ilmastonmuutosta.

Jelena Katšur

– Ei täällä ole mitään ilmastonmuutosta. Pohjoisessa sää on aina arvaamatonta, mutta me olemme tottuneet siihen.

– Ehkä talvet ovat nyt hieman leudompia, mutta niin kuin on tapana sanoa: ei ole olemassa huonoa säätä.

– Uskon, että Arkangelissa on paljon potentilaalia kasvuun esimerkiksi turismin alalla. Katsokaa vain ympärillenne, niin näette paljon vanhoja puutaloja ja muita nähtävyyksiä. Terveluloa vierailemaan!

Tatjana Serkina

Tatjana Serkina
Tatjana SerkinaErkka Mikkonen / Yle

Ilmastonmuutos jakaa täällä mielipiteitä.

Tatjana Serkina

– Minusta tuntuu, että meillä Arkangelissa ilmastonmuutos liittyy ennemminkin ympärillä olevien metsien hakkuuseen. Siksi meillä on nyt tuulisempaa. Ilmastonmuutos jakaa täällä mielipiteitä, ja monien mielestä kyse on aivan tavallisesta sään vaihtelusta.

– Jos ilmasto lämpenee, niin on vaikea sanoa, onko siitä enemmän hyötyä vai haittaa. En usko, että muutaman asteen vaihtelu ainakaan vaikuttaa Koillisväylän meriliikenteeseen.

– Venäjä on aina ollut suurvalta öljyn ja kaasun tuotannossa. Uskon, että tuotanto tulee jatkumaan täällä pohjoisessa myös tulvaisuudessa.

Hakim Nadejev

Hakim Nadejev
Hakim NadejevErkka Mikkonen / Yle

Voin sanoa, että ilmastonmuutos on todellista.

Hakim Nadejev

– Olen asunut Arkangelissa 1960-luvulta saakka ja voin sanoa, että ilmastonmuutos on todellista. Säästä on tullut leudompaa ja kosteampaa, kun lännestä kulkeutuu lämpimiä virtauksia.

– En tiedä, seuraako ilmastonlämpenemisestä mitään hyvää. Pohjoisessa talven pitää kuitenkin olla talvi eikä mitään loskasäätä.

– Öljyn ja kaasun lisäksi meillä on täällä puuta ja timantteja. Jos olen vielä elossa 20 vuoden päästä, niin kaikki tulee olemaan mahtavasti. Pohjoisen ihmiset ovat kelpo väkeä, ja kaupunki tulee kehittymään entisestään.

Lue myös: Mikä ihmeen Arktinen neuvosto? Viisi kysymystä neuvostosta, jossa Suomi heiluttaa pian puheenjohtajan nuijaa

Lue seuraavaksi