Pohjanmaalle tulossa normaalia vaikeampi kelirikko

Teiden kelirikkokausi on alkanut Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa. Hitaasti etenevä kevät vähentäisi kelirikkoa.

kelirikko
Kelirikkotie Seinäjoella 29.3.2017
Kelirikkotie Seinäjoella 29.3.2017Mirva Hakala/Yle

Pohjanmaalle ja Keski-Pohjanmaalle ennakoidaan normaalia vaikeampaa kelirikkoa. Etelä-Pohjanmaalle puolestaan on ELY-keskuksen ennusteen mukaan tulossa keskimääränen kelirikko. Ennuste (siirryt toiseen palveluun) perustuu alkutalven sääoloihin, jolloin pohjaveden pinta jäi korkealle ja muodosti jäätä tierakenteisiin.

ELY-keskuksen mukaan myös päällystetyt tiet ovat kärsineet talven lauhoista ja sateisista keleistä. Päällysteissä on paljon vaurioita, muun muassa kuoppia ja halkeamia. Pahimmille tieosuuksille joudutaan asettamaan tämän vuoksi nopeusrajoituksia.

Kelirikosta ja päällystevaurioista pyritään varoittamaan tielläliikkujia liikennemerkein. Painorajoituksia asetetaan tarpeen mukaan, riippuen kevään säistä ja tierungon sulamisen aiheuttamista ongelmista. Tiestöä on Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella painorajoitettu keväisin keskimäärin 80-120 kilometrin matkalla.

Kelirikko kestää sääoloista riippuen keskimäärin yli kaksi kuukautta. Hitaasti etenevä, viileä kevät aurinkoisine päivineen ja yöpakkasineen vähentää kelirikkoa. Sen sijaan nopeasti etenevä kevät sateineen ja pilvisine päivineen lisää kelirikkoa.