1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hiilidioksidipäästöt

Hamina haluaa olla Kymenlaakson ensimmäinen hiilineutraali kunta

Hamina on liittynyt mukaan kuntien verkostoon, jonka tavoite on vähentää vuoteen 2030 mennessä hiilidioksidipäästöjä 80 prosenttia vuoden 2007 tasosta.

Kuva: Miina Sillanpää / Yle

Hamina sitoutuu vähentämään kasvihuonepäästöjä. Kaupunki päätti liittyä valtakunnalliseen Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku) -verkostoon, jossa mukana olevat kunnat tavoittelevat nimen mukaisesti hiilineutraalisuutta.

Haminan vahvuuksia ovat tuuli- ja aurinkosähkö sekä kaasuverkko, joka luo mahdollisuuksia biokaasun mittavalle liikennekäytölle. Vuoteen 2030 ulottuvan päästökehitysennusteen mukaan Haminan hiilidioksidipäästövähennys olisi 80 prosenttia vuoden 2007 päästöjen tasosta, mikä on Hinku-kuntien tavoite.

Mukana verkostossa on 36 kuntaa. Kuntien yhteenlaskettu asukasmäärä on jo 678 200. Hamina on Kymenlaaksosta ensimmäinen. Puitesopimus on auki vielä kolme ja puoli vuotta ja siihen ovat tervetulleita kaikki Suomen kunnat, kuntayhtymät, kuntien omistamat yritykset ja seurakunnat. Useat kunnat harkitsevat verkostoon liittymistä.

Kunnat ovat hyvällä matkalla kohti tavoitetta

Tähän mennessä Hinku-kunnat ovat vähentäneet ilmastopäästöjä lähes kolmanneksen kahdeksassa vuodessa. Merkittävin syy päästöjen vähenemiseen on siirtyminen fossiilisista polttoaineista uusiutuvaan energiaan. Kaukolämmössä kunnat ovat korvanneet öljyä puupohjaisilla energialähteillä. Kaukolämpöverkkoon kuulumattomissa kiinteistöissä on investoitu lämpöpumppuihin ja puuenergiaan. Myös kiinteistöjen energiatehokkuus on parantunut ja sähkönkulutus on vähentynyt toimintatapoja muuttamalla.

Kunnat ovat hyvässä vauhdissa saavuttamassa tavoitettaan vähentää päästöjä vuoteen 2030 mennessä. Erityisesti vuoden 2010 jälkeen päästöt ovat vähentyneet hyvin nopeasti.