Brittien erokirjeen vastaanottanut Donald Tusk: "Kaipaamme teitä jo"

Britannian erokirje kädessään toimittajien eteen marssinut Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja vakuutti, että EU on entistä yhtenäisempi.

Donald Tusk
Donald Tusk
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk marssi keskiviikkona kameroiden eteen Britannian erokirje mukanaan. Olivier Hoslet / EPA

Euroopan unioni selviää Britannian erosta, vaikka se on vaikea paikka. Se oli Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin viesti (siirryt toiseen palveluun)keskiviikkona, kun hän oli vastaanottanut keskiviikkona virallisesti Britannian erokirjeen. Tusk marssi kameroiden eteen kuusisivuinen kirjenivaska käsissään.

– Kaipaamme teitä jo. Kiitos ja hyvästi, Tusk totesi EU-eroon valmistautuvalle Britannialle.

Britannian pääministerin Theresa Mayn allekirjoittama kirje käynnistää virallisesti Britannian eroneuvottelut unionista. Kirjeen toimitti Tuskille Britannian EU-lähettiläs Tim Barrow.

Tusk vakuutti, että EU on valmis edessä olevaan eroprosessiin. Hänen mukaansa unioniin jäävät maat aikovat pysyä yhtenäisinä vaikeissa neuvotteluissa ja puolustaa etujaan.

– Paradoksaalisesti brexitissä on jotain hyvääkin. Brexit on tehnyt 27 maan yhteistöstä entistä sitoutuneemmaan ja yhtenäisemmän kuin koskaan, Tusk sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Lyhyessä lausunnossaan toimittajille Tusk myönsi, ettei Britannian lähtö ole helppo paikka. Etusijalla on nyt taistella brexitin aiheuttamaa epävarmuutta vastaan. Siitä on Tuskin mukaan haittaa niin EU:n kansalaisille, yrityksille kuin jäsenmaille.

– Ei ole syytä esittää, että tämä olisi iloinen päivä, Tusk sanoi.

Britanniassa järjestettiin 23. kesäkuuta 2016 kansanäänestys, jossa EU:sta lähtemisen kannattajat voittivat. Eroprosessi käynnistyi kuitenkin virallisesti vasta nyt.

Lähteet: Reuters