1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elintarvikevalvonta

Eviran selvitykset etenevät: Brasilialaista kohulihaa Suomessa vähän

Eviran mukaan Suomeen tuotiin 50 000 kiloa lihaa vientikieltoon asetetuista brasilialaisista laitoksista viime vuoden heinäkuun ja tämän vuoden helmikuun välillä.

elintarvikevalvonta
Brasilia lihatehdas Lapan kaupungissa.
Joedson Alves / AOP

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tekemien selvitysten mukaan brasilialaista kohulihaa on Suomessa vähän. Viraston mukaan kolmesta brasialaisesta vientikieltoon asetetusta laitoksesta tuotua naudanlihaa ei ole Suomen markkinoilla.

Pakastettua siipikarjanlihaa on Eviran mukaan maahantuojien varastoissa pieniä määriä. Niistä otetaan näytteet, jotta voidaan varmistaa lihan olevan elintarvikekelpoista.

Brasiliassa paljastui aiemmin maaliskuussa kahden suuren lihantuottajan ja usean pienemmän tuottajan lahjontaepäily.

Eviran mukaan tutkinnan alla on ollut 21 brasilialaista laitosta ja niistä neljällä on ollut lupa tuoda lihaa EU:n alueelle. Euroopan komissio on kieltänyt näiltä neljältä laitokselta lihantuonnin EU-alueelle.

Eviran mukaan tähän mennessä saatujen tietojen perusteella Suomeen on tuotu 50 000 kiloa lihaa vientikieltoon asetetuista laitoksista viime vuoden heinäkuun ja helmikuun 2017 välillä. Tiedot perustuvat maahantuojlta saatuihin tietoihin. Eviran mukaan kyseisessä tuontilihassa ei ole havaittu ongelmia.

Suomeen tuodaan Brasiliasta pääosin tuoretta ja pakastettua naudanlihaa ja pakastettua siipikarjanlihaa. Eviran mukaan tuoreliha menee Suomessa ravintoloihin, vähittäismyyntiin ja pakastettua lihaa toimitetaan teollisuuteen ja suurkeittiöihin.

Lue seuraavaksi