Hyppää sisältöön

Jätkäsaaren Pitsitalon kosteusvauriot eivät ole poikkeus – Rakennustarkastajat: "Asenteen pitää muuttua"

Rakentamisen liian tiukka aikataulu, yksityiskohtien puutteellinen suunnittelu tai virhe työmaalla voi johtaa kosteusongelmiin.

Helsingin Jätkäsaaren palkitun Pitsitalon asunnoissa on pahoja kosteusvaurioita. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevan Pitsitalon kosteusongelmat nousivat esiin Yle Uutisten jutussa alkuviikosta. Edistyksellisestä arkkitehtuuristaan ja rakentamisesta palkitun talon ongelmat eivät ole aivan poikkeuksellisia. Uudisrakennuksissa on kosteusongelmia laajemminkin.

– Rakenteiden kastumisia on koko Suomessa vuosittain kymmeniä ellei satoja. Korjaamatta jäätyään ne aiheuttavat todennäköisesti pysyviä kosteusvaurioita ja sisäilmaongelmia, jopa terveyshaittoja, Rakennustarkastusyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Seppälä sanoo.

Seppälä arvioi, että varsinaisia kosteusvaurioita ilmenee uusissa asuinrakennuksissa sekä julkisissa uudisrakennuksissa vuosittain kymmeniä. Tarkkaa tietoa yleisyydestä ei kuitenkaan ole.

Kosteusongelmat eivät ole perua pelkästään rakennustyömaan virheistä.

– Valitettavan usein tulee esille, ettei yksityiskohtia ole suunniteltu kunnolla. Tottakai voi olla myös tekemisen virheitä.

Ongelma voi myös lähteä liikkeelle jo tilausvaiheesta, jos aikataulu pusketaan liian tiukaksi. Rakennuksia ei aina myöskään käyttöönottovaiheessa säädetä oikein eikä niitä käytetä ja huolleta asianmukaisesti.

– Valitettavasti heikoin lenkki määrää loppulaadun, Pekka Seppälä toteaa.

Ammattimaista rakentamista vai bulkkitoimintaa?

Rakennustarkastusyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Seppälä ei ota kantaa Jätkäsaaren Pitsitalon ongelmiin, mutta rakennusolosuhteilla on yleisesti merkitystä. Ongelmat voivat tulla esiin yksityiskohtien toteutuksessa.

– Ne ovat voineet toimia, kun ollaan kuusikossa, mutta kun mennään merenrannalle ja noustaan kahteenkymmeneen kerrokseen, olosuhteet ovat aivan erilaiset.

Seppälän mielestä Suomessa on hyvää osaamista ja tietoa, mutta ongelmana on asenne. Joskus rakennusketjun eri tekijöiltä puuttuu ammattiylpeys.

– Onko rakentaminen ammattimaista toimintaa vai bulkkitoimintaa? Asenteeseen pitää saada muutos.

Kosteusongelmat huolettavat asukkaita

Asuinrakennusten kosteusongelmien yleisyys tulee esiin myös Hengitysliittoon tulevissa puheluissa. Kaikkien yhteydenottojen määrä kasvoi toissavuodesta viime vuoteen noin viidenneksellä.

– Kerrostalot ja rivitalot ovat niitä, joita enimmät puhelut tällä hetkellä koskevat, Hengitysliiton korjausneuvoja Teppo Siponkoski sanoo.

– Ilmanvaihtoasioista kysellään myös paljon, mutta kosteus on merkittävästi yleisempi aihe, Siponkoski jatkaa.

Kosteusvaurioita yritetään vähentää uudella mallilla

Maaliskuun puolivälissä ympäristöministeriö sekä kiinteistö- ja rakennusala antoivat uuden suosituksen, jolla koetetaan vähentää rakennusten kosteusvaurioita.  Tilaajan on tehtävä selvitys, jolla varmistetaan kosteudenhallinta koko rakennusprojektin ajan. Kymmenen suurimman kaupungin rakennusvalvonnat ovat jo sitoutuneet ottamaan asteittain käyttöön uuden mallin.

Rakennustarkastusyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Seppälä uskoo, että uudella mallilla saadaan ainakin osa kosteusvaurioista kuriin. Sillä on merkitystä myös ihmisten terveydelle.

– Kosteusvaurioista aiheutuu vuositasolla miljardien eurojen seurannaiskustannukset, joita ovat rakennusten turmeltumisen lisäksi sairastumiset, työtehon lasku ja sairauspoissaolot, Seppälä sanoo.

Lue myös: