1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Analyysi: Supo yrittää pitää suomalaiset agenttiehdokkaat kaidalla tiellä

Suojelupoliisi kertoo puhuttaneensa nuoria vaikuttajia, joiden uskotaan olevan vieraan valtion tiedustelutoiminnan kohteena. Supo itsekin pyrkii vaikuttamaan muiden mielipiteisiin, pohtii Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen.

Kuva: Ella Pugin / Lehtikuva

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoi tänään Supon tiedotustilaisuudessa, että Suomi kiinnostaa niin Venäjää kuin muitakin suurvaltoja. Se ei ole uusi tieto. Kiinnostavaa on se, että Supo on havainnut vieraiden valtioiden tiedustelutoiminnassa viime vuosina uuden ilmiön.

Tiedustelutoiminnan kohteena ovat olleet erityisesti nuoret suomalaiset vaikuttajat. Sellaiset, joiden arvioidaan olevan vuosien kuluttua merkittävässä asemassa elinkeinoelämässä tai politiikassa.

Supon mukaan vieraan valtion tiedustelijatoimijat pyrkivät yleensä hankkiutumaan päättäjien ja sellaisten henkilöiden lähipiiriin, joilla on salaista ja luottamuksellista tietoa, joka vierasta valtiota voisi kiinnostaa.

Pelttarin mukaan vieraiden valtioiden kiinnostuksen kohteena on ollut suomalaisten poliittisten päättäjien avustajia. Pelttari ei suostunut kuitenkaan kertomaan, kuinka paljon tällaisia tapauksia on viime vuosina ollut.

– En ota kantaa yksityiskohtiin, mutta tämä on jatkuva toimintapa vieraiden valtioiden tiedustelupalvelulle, Pelttari sanoi Ylelle.

**Supo pyrkii pitämään **kaidalla tiellä vieraiden valtioiden agenttiehdokkaat. Supo kertoi puhuttaneensa henkilöitä, joiden uskotaan joutuneen vieraan vallan tiedustelupalvelun kiinnostuksen kohteeksi.

Näissä tapaamisissa henkilölle on pyritty kuvaamaan riskejä, joita mahdollisesti liittyy hänen toimintaansa, ja hänelle on myös kerrottu tiedustelupalvelun toiminnasta. Suojelupoliisin päällikön mukaan Supon edustajan viestiä on näissä tapaamisissa kuunneltu hyvin.

Siitä kertoo Supon päällikön mukaan sekin, ettei Suomessa ole vuosikausiin tuomittu ketään vakoilusta. Tiettävästi yhtään vakoilututkintaakaan ei vuosikausiin ole ollut.

**Suojelupoliisin **kuten monen muunkaan viranomaisen vuosikirjat eivät jaksa yleensä juurikaan kiinnostaa ihmisiä. Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala on entinen toimittaja, joka tietää, mikä mediaa ja kansaa kiinnostaa. Liekö hän keksinyt idean, että Supo paljastaa vuosikirjassaan sivuilla 14 ja 15, miten agentti värvätään. Idean isää emme tiedä, mutta joka tapauksessa nämä sivut tulevat olemaan varmasti vuosikirjan luetuimmat.

Rantala muuten huomautti tänään Supon tiedotustilaisuudessa, ettei Supo itse toimi paljastamiensa värväysohjeiden mukaisesti. Niin toimivat kuulemma ne vieraiden valtioiden tiedusteluorganisaatiot.

Supon info ei olisi Supon info, ellei siellä olisi myös sivuttu parhaillaan valmistelussa olevaa tiedustelulainsäädäntöä. Suojelupoliisin päällikkö totesi infossa ja toteaa vuosikirjassa, että tiedustelulainsäädäntö antaisi Supolle selkeästi nykyistä paremmat mahdollisuudet Suomen kansallisen turvallisuuden takaamiseen.

Varsinaisen infon jälkeen Supon tuore vastatiedustelun päällikkö Seppo Ruotsalainen kertoi, että hybridioperaatio on esimerkiksi sitä, kun joku taho yrittää vaikuttaa toimittajan mielipiteeseen ja saada hänet kirjoittamaan tietyllä tavalla.

No, sitähän se Supo itsekin tekee. Kun Supon päällikkö kertoo, että verkkovakoilu lisääntyy ja Supon pitää päästä tiedustelulain avulla verkkoja valvomaan, niin samalla hän toivoo, etteivät toimittajat lisäisi jokaiseen juttuunsa tiedustelulain vastustajien näkemyksiä.

Kaikenlaisista hybridioperaatioista ja informaatiovaikuttamisista huolimatta on tärkeää, että Supo kertoo julkisuuteen arvioitaan Suomen turvallisuustilanteesta ja sitä uhkaavista asioista.

Moni muistaa vielä hyvin sen ajan, kun Supon ovi ei ollut edes raollaan, vaan se pysyi tiukasti kiinni.