"Miesten ja naisten yhteistuvat saattaisivat toimia armeijassa"

Ruotuväki-lehti kertoi keskiviikkona, että puolustusvoimat pohtii naisten ja miesten asuttamista samoihin tupiin varuskunnissa.

varusmiehet
Varusmiehiä tuvassa.
Miesten ja naisten erilliset tuvat voivat poistua varuskunnista.Toni Pitkänen / Yle

Varusmiesliitto suhtautuu varovaisen myönteisesti samoihin tupiin mies- ja naisvarusmiehille.

Ruotuväki-lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi keskiviikkona, että puolustusvoimat harkitsee uusia yhteistupia ja saattaa aloittaa asiasta selvityksen lähiaikoina. Jo tällä hetkellä naiset ja miehet majoittuvat maastoharjoituksissa samoihin telttoihin.

Lisäisi yhtenäisyyttä

Varusmiesliiton puheenjohtaja Juuso Kurttila sanoo, että yhteiset tuvat voisivat lisätä yhtenäisyyden tunnetta mies- ja naispuolisten varusmiesten välillä.

– Yhteistuvissa on hyvät puolensa. Miesten ja naisten välistä yhteishenkeä rajoittaa, että naiset majoitetaan erillisiin naisten tupiin riippumatta siitä, missä vaiheessa he palveluksessaan ovat, Kurttila sanoo.

Miesten ja naisten välistä yhteishenkeä rajoittaa, että naiset majoitetaan erillisiin naisten tupiin.

Varusmiesliiton puheenjohtaja Juuso Kurttila

Kokeiltu muissa maissa

Varusmiesliitossa katsotaan, että naisilla pitäisi yhteisten tupienkin aikana olla omat tilat vaatteiden vaihtoa varten. Liitossa ei uskota, että uudistus olisi nuorille naisille tai miehille ylitsepääsemätön asia.

– Jotkut puhuvat siitä, että nuorille miehille naisten majoittuminen samassa tilassa olisi outo tai pahimmassa tapauksessa vetävä asia. Emme näe tätä ongelmana. Nuoret miehet kokevat paljon uusia asioita varusmiespalveluksessa, ja tämä olisi vain yksi asia, Juuso Kurttila sanoo.

Pääesikunnen eversti Petteri Tervonen muistuttaa Ruotuväki-lehdelle, että muissa pohjoismaissa kasarmeilla majoitutaan jo nyt yhteisissä tiloissa. Hänen mukaansa yhteismajoitus on johtanut siihen, että naisia kohdellaan aiempaa tasavertaisemmin.

Loppuun asti asepalveluksen suorittaneiden vapaaehtoisten naisvarusmiesten määrä on ollut vuosittain (siirryt toiseen palveluun) 400–500. Eniten naisvarusmiehiä hakeutuu Porin prikaatiin Säkylään ja Kankaanpään Niinisaloon.