Analyysi: Mayn historiallinen kirje aloitti Britannian lähtölaskennan

Britannia haluaa neuvotella samaan aikaan vapaakauppasopimuksesta ja eron ehdoista. Ei käy, sanovat jäsenmaat, kirjoittaa EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Yle maailmalla: Bryssel
Britannian EU-edustaja Tim Barrow ojensi maansa erokirjeen Euroopan neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille
Britannian EU-edustaja Tim Barrow ojensi maansa erokirjeen Euroopan neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille.Yves Herman / EPA

*BRYSSEL *Virallisen eroilmoituksen synnyttäminen kesti Britannian hallitukselta yhdeksän kuukautta ja seitsemän päivää sen jälkeen kun 52 prosenttia kansasta oli äänestänyt EU-eron puolesta.

Britannian EU-lähettiläs Tim Barrow ojensi pääministeri Theresa Mayn allekirjoittaman kirjeen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille keskiviikkoiltapäivänä kello 13.24 Brysselin aikaa.

Hetki on tärkeä, koska siitä käynnistyy EU-sääntöjen mukaan kaksi vuotta kestävä neuvottelurupeama. Britannian 44 vuotta kestänyt jäsenyys käytännössä puretaan, ja maa eroaa unionista maaliskuussa 2019.

Uskomme, että on tarpeen sopia tulevan suhteemme ehdoista samaan aikaan, kun sovimme EU-eron ehdoista.

Theresa May

Mayn kirje on odotettua pidempi. Sävy on sovinnollinen. Pääministeri korostaa, että Britannia haluaa jatkossakin olla mahdollisimman läheinen kumppani Euroopan unionille, vaikka se aikookin poistua sisämarkkinoilta.

Vahva Eurooppa on myös Britannian etu, May kirjoittaa, ja käy läpi neuvotteluiden periaatteita. Tuttua tavaraa Brexit-valmisteluita seuranneille.

*Historiallisen kirjeen *tärkein viesti ei jää epäselväksi, sillä se toistuu täsmälleen samoin sanoin neljä kertaa eri kohdissa tekstiä:

– Uskomme, että on tarpeen sopia tulevan suhteemme ehdoista samaan aikaan, kun sovimme EU-eron ehdoista, May kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun).

*Satunnaisesta lukijasta *lause vaikuttaa viattomalta. Siihen kuitenkin kiteytyy tulevien kahden vuoden väännön keskeinen kysymys: Mistä neuvotellaan ja missä järjestyksessä?

Komission ja jäsenmaiden kanta on, että neuvotteluissa pitää ensin käydä läpi unionista eroamisen ehdot, ennen kuin voidaan ryhtyä puhumaan esimerkiksi Britannian ja EU:n välisestä vapaakauppasopimuksesta. Hankalimmat erokysymykset liittyvät Britannian erorahaan, EU-kansalaisten asemaan Britanniassa ja Irlannin rajan järjestelyihin.

*Jäsenmaiden johtajista *koostuva Eurooppa-neuvosto toisti kantansa vastineessaan Mayn kirjeeseen.

– Aloitamme keskittymällä tärkeimpiin järjestelyihin, jotka tähtäävät eroon hyvässä järjestyksessä, neuvosto muotoili.

Britannia haluaa kytkeä erosopimuksen ja vapaakauppasopimuksen mahdollisimman tiiviisti toisiinsa, sillä koplaaminen antaisi heille etua. Se antaisi mahdollisuuden lehmänkauppoihin, ja voisi nopeuttaa tiukan aikapaineen alla käytäviä neuvotteluja.

*Komissiolla *ja 27 jäsenmaalla ei ole yhtä kova kiire saada aikaan neuvottelutulos. Ero ilman sopimusta kahden vuoden neuvottelujen jälkeen olisi todennäköisesti pienempi ongelma EU:lle kuin Britannialle.

Britannian lähtölaskenta on nyt käynnistynyt. Miten lähdöstä neuvotellaan on tässä vaiheessa vähintään yhtä tärkeää kuin se, mistä neuvotellaan.