1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lentokieltoalue

Kiinan presidentin vierailu aiheuttaa lentokiellon Helsinkiin

Lentokielto sulkee Malmin lentokentän pariksi päiväksi. Helsinki-Vantaan reittiliikennettä kielto ei koske.

Kiinan presidenttivierailu sulkee Malmin lentokentän pariksi vuorokaudeksi. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Kiinan presidentti Xi Jinpingin Suomen-vierailun aikana Helsingin ilmatilassa kielletään kaikki muu ilmailu kuin viranomais- ja liikennelennot. Xi Jinping saapuu Suomeen 5. huhtikuuta puolisonsa Pang Lijuanin kanssa.

Helsingin poliisi on pyytänyt virka-apuna liikenteen turvallisuusvirastoa Trafia perustamaan lentoliikenteelle tilapäisen rajoitusalueen. Alueeseen kuuluu Helsingin ilmatila. Lentokielto on voimassa tiistaista 4. huhtikuuta aamukuudesta torstaihin 6. huhtikuuta puoleen päivään. Aika kattaa reilusti presidentti Xi Jinpingin vierailun ajankohdan.

Lentokiellon korkeudeksi on määritelty 1 300 jalkaa eli 400 metriä. Kielto koskee kaikkea yleisilmailua eli käytännössä yksityisilmailua, myös miehittämättömiä kuvauskoprtereita eli niin sanottuja droneja. Reittiliikennettä ja viranomaislentoja, kuten pelastuskoptereita kielto ei koske.

Helsingin poliisin erityistoimintayksikön johtaja, ylikomisario Heikki Porola kertoo, että kyseessä on ykkösluokan turvallisuusjärjestely, jollaiseen ei kovin usein ryhdytä. Muista syistä olevia lentorajoituksia saattaa olla muutama vuodessa.

– Malmin lentokenttää tämä koskee eniten ja halusimme kertoa asiasta ajoissa, jotta jos jotain välttämätöntä lentotoimintaa on, niin se voidaan siirtää muualle, Porola sanoo.

Porola muistuttaa, että koko Uudellamaalla on samaan aikaan myös lentosuunnitelmapakko, jolloin tiedetään kuka lentää, missä ja millä asialla. Tavallisesti tällaista suunnitelmapakkoa ei ole.

Keskiviikkona 5. huhtikuuta presidentti Sauli Niinistö ottaa Xin vastaan presidentinlinnassa yhdessä puolisonsa Jenni Haukion kanssa. Xi tapaa myös muuta Suomen johtoa.

Suomesta Xi Jinping matkustaa Yhdysvaltoihin.