Talvivaaran konkurssihakemus peruttiin yllättäen – yhtiö virittelee uutta liiketoimintaa

Viisi velkojaa on perunut hakemuksensa pörssiyhtiö Talvivaaran asettamisesta konkurssiin, sanoo yrityssaneerauksen selvittäjänä toimiva asianajaja Pekka Jaatinen.

Talvivaara
Talvivaaran kaivoksen liput liehuivat heinäkuussa 2014 Sotkamossa.
Jarno Kuusinen / AOP

Hakemus Talvivaaran asettamisesta konkurssiin jätettiin Espoon käräjäoikeudelle vain viikko sitten.

– Viisi velkojaa on perunut hakemuksen, jonka mukaan Talvivaara pitäisi asettaa konkurssiin, selvitysmies Pekka Jaatinen sanoo.

Vielä viime viikolla velkojat katsoivat, että yhtiön Espoon käräjäoikeudelta hakemaa yrityssaneerausta ei tule vahvistaa, vaan pörssiyhtiö Talvivaara olisi haettava konkurssiin.

Selvitysmies Jaatinen puolestaan oli esittänyt käräjäoikeudelle yrityssaneerauksen vahvistamista. Yrityssaneerauksen nyrkkisääntönä on, että saneerauksen olisi oltava velkojille kannattavampi kuin yrityksen alas ajo.

Jaatisen mukaan velkojat haluavat lausua yrityssaneerausta koskevasta asiasta uudelleen.

– Yrityssaneerausmenettelyn käsittely käräjäoikeudessa siis jatkuu, Jaatinen kertoo.

Konkurssivaatimuksensa peruivat valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera, Handelsbanken, OP-ryhmä, Danske Bank ja Nordea.

Talvivaara kehittelee romumetallibisnestä?

Viime viikolla velkojat katsoivat lausunnossaan, että yrityssaneerauksen keinot eivät riittäisi poistamaan Talvivaaran maksukyvyttömyyttä. Lausunnossa todettiin, että Talvivaaralla ei ole kassavirtaa tuottavaa liiketoimintaa.

Talvivaara ei omista enää Sotkamossa sijaitsevaa kaivosta. Kaivos on ollut vuodesta 2015 lähtien valtionyhtiö Terrafame.

Espoon käräjäoikeus aloitti Talvivaaran yrityssaneerausmenettelyn vuonna 2013.

Yrityssaneerauksen tavoitteena on tervehdyttää taloudellisissa vaikeuksissa olevan yrityksen liiketoiminta. Talvivaara odottaa siis parhaillaan käräjäoikeudelta päätöstä yrityssaneerausohjelman vahvistamisesta.

Talvivaaran pyrkimyksenä on päästä eteenpäin uusien liiketoimintojen keinoin. Yhtiö on kehittelemässä muun muassa romumetallien käsittelyyn liittyvää liiketoimintaa.