Näin syntyy Ylen ennuste kuntavaalituloksesta, algoritmia hiottu vuosikymmeniä – julkaistaan klo 21.30 jälkeen

Kuntavaalien lopputulosta voi lähteä ennakoimaan tänään illalla viimeistään siinä vaiheessa, kun Ylen virallinen vaaliennuste julkistetaan.

kuntavaalit
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä piti puolueen äänisaaliista kun kello 20 mennessä lasketut äänet julkistettiin keskustan vaalivalvojaisissa kuntavaalien vaalipäivänä ravintola Loisteessa Helsingissä 9. huhtikuuta 2017. keskellä puolueen varapuheenjohtaja Katri Kulmuni ja puoluesihteeri Jouni Ovaska.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä piti puolueen äänisaaliista kun kello 20 mennessä lasketut äänet julkistettiin keskustan vaalivalvojaisissa kuntavaalien vaalipäivänä ravintola Loisteessa Helsingissä 9. huhtikuuta 2017. keskellä puolueen varapuheenjohtaja Katri Kulmuni ja puoluesihteeri Jouni Ovaska. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Tänään illalla jännitys tiivistyy, kun ääntenlaskenta etenee. Ensimmäisenä valmista on pienissä kunnissa, joissa menestyvät eri puolueet kuin muualla maassa.

Tyypillisesti niiden pohjalta reaaliaikaisesti seurattavan ääntenlaskennan tilanne näyttäisi tässä vaiheessa siltä, että keskustalle on luvassa massiivinen vaalivoitto ja kaupungeissa suosituille vihreille puolestaan rökäletappio.

Tätä reaaliajassa tapahtuvan ääntenlaskennan vinoutumaa korjataan Ylen perinteisellä vaaliennusteella, joka ottaa huomioon kuntien koot ja yleistää niistä saadut äänet koskemaan koko Suomea. Seuraavasta kuviosta näet, miten ennuste piti kutinsa viime kuntavaaleissa.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Miten ennuste toimii?

Ennusteen laskee kone, jonka algoritmia on hiottu vuosikymmenten ajan. Matemaattisten mallien avulla vaaliennusteessa lasketaan, miten valmiiksi syötetyt äänet ovat yleistettävissä lopulliseen tulokseen. Lasketut äänet saadaan oikeusministeriön vaalijärjestelmästä. Ennuste elää illan aikana tietojen tarkentuessa.

Yleisradion vaaliennusteiden historia yltää 1960-luvulle asti. Ennusteita on tehty siitä asti, kun tietokoneita on käytetty vaalituloksen laskemissa.

Milloin ennuste julkistetaan?

Ennusteen julkaisuajankohta riippuu pitkälti siitä, kuinka nopeasti äänestystuloksia ropisee Helsingin ja Espoon kaltaisista suurista kaupungeista.

Viime eduskuntavaaleissa ennuste julkistettiin vaali-iltana kello 21.25. Kuntavaaleissa äänten laskeminen kestää suurissa kaupungeissa hieman kauemmin kuin eduskuntavaaleissa, sillä myös ehdokkaita on enemmän. Ennusteesta vastaava projektipäällikkö Petri Ihalainen arvioi, että kuntavaaliennuste voitaisiin julkista tänään noin kello 21.45.

Äänten laskeminen on kuitenkin hidasta ja vapaaehtoisvoimin tehtävää käsityötä. Laskennan kestoa on vaikea arvioida täsmällisesti etukäteen. Ennustetta ei voi julkistaa ennen kuin kasassa on tarpeeksi näytteitä annetuista äänistä.

Kuinka luotettava ennuste on?

Ihalaisen mukaan ennuste on 2000-luvulla ollut varsin luotettava.

Viime eduskuntavaaleissa ennuste heitti tavallista enemmän, sillä ennuste julkistettiin ennen kuin vaalipäivien ääninäytteitä oli saatu Helsingistä. Edellisten kuntavaalien osumatarkkuuden keskustan ja vihreiden osalta näet jutun alussa olevasta kuviosta.

Poikkeamia voi aiheuttaa mikäli ääntenlaskenta on hidasta suurissa kaupungeissa. Niillä on suuri painoarvo koko maan äänisaalista laskettaessa. Epätarkkuutta tulee myös, jos vaalipäivänä annetut äänet eroavat merkittävästi ennakkoäänestyksessä annetuista.

Seuraa Ylen suoraa lähetystä vaaleista.

Ylen tulospalvelusta (siirryt toiseen palveluun) näet, kuka kunnassasi on pääsemässä läpi.

Seuraa vaali-illan tunnelmia hetki hetkeltä Ylen nettisivuilla.